lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 6., 19:20

Tisztelet a hősöknek- megemlékezés Füleken

A Csemadok Füleki Alapszervezete fontosnak tartja, hogy minden évben megemlékezzen a magyarság ünnepeiről, legyen az víg vagy gyászünnep. Így idén is, ahogy minden esztendőben, október 6-a alkalmából a füleki Hősök terén összegyűlt tömeg lerótta tiszteletét a szabadságharc kivégzett tábornokai előtt.

Aradi vértanúk Fülek
Az emlékező tömeg
Fotó: Nagy Andrea

A megemlékezést rövid kultúrműsor kísérte. Sonkoly Krisztián, Füleki Gimnazista Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című versét szavalta, a Pro Kultúra Férfikar a Himnuszt és a megemlékezés végén a Szózatot énekelte, és fellépett Balog József, aki a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Kárpátaljáról érkezett Fülekre. Balog József elmondta, nagyon örül neki, hogy idén a fülekiekkel együtt emlékezhet meg a szabadságharc mártírjairól. Korábban szülőföldjén tette ezt meg minden évben.

A füleki Zupko Teréz számára is természetes az, hogy minden évben megemlékezik az aradi tizenháromról.

„Nagyszüleim és szüleim példáját követve, most pedig már a Szövetség helyi alelnökeként is részt veszek ezen az eseményen, és leróvom tiszteletemet a hősök előtt. Számomra felemelő érzés, hogy közösen ünnepelhetek, emlékezhetek a fülekiekkel, és egyben inspirációként is szolgál, hogy tovább kell folytatnunk a munkát, hogy a közösségünk megmaradjon“ – emelte ki Zupko Teréz.  

Aradi vértanúk Füleken
Balog József, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa
Fotó:  Nagy Andrea

A Csemadok Füleki Alapszervezetének szervezésében megvalósult eseményen ezúttal Szvorák Zsuzsanna, a szervezet helyi elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel.

Igyekszünk minden jelentős ünnepségről, eseményről, akár gyásznapról is megemlékezni. Az 1848/49-es szabadságharcban sok magyar és mellette más nemzetiségű ember áldozta fel a legkedvesebbet, a legértékesebbet, az életét a magyar szabadságért.

Nekünk tehát itt maradottaknak 175 év után csupán annyi dolgunk van, hogy főt hajtva törekedjünk arra, hogy folytathassuk a nemes munkát, amit ők elkezdtek“ - mondta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok helyi elnöke.

Hozzátette továbbá, hogy a Csemadokon belül azon igyekeznek, hogy az események megszervezésén túl emlékjeleket hagyjanak az utókor számára.

Ezért építettünk a magyar közösségi ház udvarán egy jurta színpadot, egy Rákóczi homokozót, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kopjafaparkot, és emléktáblát avattunk. Az idei legnagyobb projektünk az, hogy a bicentenáriumra gondolva, a gyerekek, a diákok és a turisták számára egy Petőfi-ösvénnyel szeretnénk kedveskedni“

– fűzte hozzá.

A műsort követően a város vezetése, a helyi civil szervezetek és intézmények képviselői az emlékezés koszorúival és főhajtással tisztelegtek a szabadságharc mártír halottjai előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.