2019. november 26., 19:11

Tévedés vagy megtévesztés a Bodrogközben?

A minap két fura fizetett hirdetésre bukkantunk az interneten. Mindkettőt a Most-Híd készítette Kisgéressel kapcsolatosan, amelynek polgármestere az MKP elnökségének tagja. 

kozseghaza-es-kulturhaz.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Íme az első szövege: Választóink szavazatai óvják a környezetet Kisgéresben.

Őszintén szólva ezt a mondatot értelmezni sem tudjuk, ráadásul a falu polgármestere semmilyen intézkedésről sem tud, amely kapcsán a Most-Híd bármit is tett volna a falu környezetének védelmében, pedig 13 éve áll szülőfaluja élén, régebben, mint ahány éve a Híd kormányon van.

A második hirdetés nemcsak értelmetlen, de tele van téves állításokkal is. Íme a szöveg:

Mit sikerült elérni az Eperjesi kerületben? Választóink szavazatai felújították a faluházat és a kultúrházat Kisgéresben.

{P2}

Az igazság ezzel szemben az, hogy Kisgéres Kassa megye területén található. A településnek pedig nincs faluháza. Van viszont egy Borudvara, egy olyan közösségi háza, amelynek megépítésében a hirdető párt semmilyen szerepet sem játszott. Nem is játszhatott, hiszen az korábban épült. Érdekes módon a kultúrház helyett illusztrációként épp ez az épület szerepel a hirdetésben.

EU-s pénzből a településnek valóban sikerült pályázat során pénzt nyernie a kultúrház felújítására, de annak átépítése épphogy elkezdődött. A faluház helyett, a szerző valószínűleg a községi hivatalra gondolhatott, amely egy épületben található a kultúrházzal, annak részét képezi.

Amikor a királyhelmeci Híd alapszervezetének egyik oszlopos tagját a hirdetéssel kapcsolatosan megkérdeztük, ő a központhoz, konkrétan Ravasz Ábelhez irányított  bennünket azzal, hogy nekik az országos kampányhoz semmi közük.

Hiba csúszott a receptbe

Miután felhívtuk Ravasz Ábelt, a Most-Híd alelnökét, ő a következőket nyilatkozta portálunknak:

A Most-Híd úgy döntött, hogy szeretné tájékoztatni a választókat az elmúlt 4 évben elért eredményeiről. 700-800 hasonló reklámot jelentettek meg, de csak két napja jutott tudomásukra, hogy a Terebesi járásban hibák csúsztak a tájékoztatásba, ezért ezeket javításra visszahívják.” 

Arra a kérdésre, hogy ki készítette a kampányreklámokat, a párt adatbázisára hivatkozott, az adatokat onnan merítették, illetve a párt elnöksége foglalkozik népszerűsítésükkel.

Ha csak egy párton múlik, hogy ki, mikor és mit kap, nagy baj van

Végül megkérdeztük az érintett község, Kisgéres MKP-s polgármesterét, Furik Csabát, ő mit gondol a történtekről.

„Én egy képviselőtársam révén jutottam ezekhez a politikai hirdetésekhez. Bár magyar nyelvet és irodalmat is tanítottam egykor, bevallom, nem igazán tudtam értelmezni, mit is akarnak ezek a reklámok sugallni. Vagy a szlovák szöveg volt más, mint a magyar, vagy a magyar volt értelmezhetetlen, vagy a kép és a szöveg együtt nem volt összhangban. Ma a közéletben és a politikában az a legnagyobb baj, hogy az emberek nem kapnak világos és őszinte gondolatokat, válaszokat. Mindent szeretnének láttatni, azt is, ami nem biztos, hogy fedi a teljes valóságot ” – mondta a faluvezető.

{P3}

Hozzátette azt is, hogy EU-s pályázaton kaptak pénzt a hivatal és a kultúrház szigetelésére, és az is igaz, hogy az éppen hivatalban lévő miniszter írja alá a szerződést a faluval. Erre a felújításra körülbelül negyedszer pályáztak 2012 óta. Ebben egy eperjesi fejlesztési ügynökség segített, és egy kassai tervezőiroda tervei alapján készült a pályázatuk, amelyet folyamatosan frissíteniük kellett. Sem az ügynökség, sem a tervezőiroda nem  kötődik a hirdetésben szereplő párthoz.

Rengeteg utánajárás és munka van abban, amíg egy pályázatot az ember be tud adni. Építkezési engedély szükséges hozzá, és ahhoz, hogy azt megkapják, rengeteg hivatal hozzájárulását kell megszerezniük.

„Nagyon örülök annak, hogy pályázatunk sikeres lett, gondolom, minden szakmai elvárásnak megfelelt, máskülönben nem nyerhettük volna meg. Annak is örülök, hogy a miniszter úr sem kifogásolta, hogy falunk 1966-ban épült 50 éves épületét korszerűsítsük. De ha a hirdetés arról szól, hogy csak azon az egy párton múlik, hogy ki, mikor és mit kap, akkor azt érzem, hogy nagy baj van, mert az a rendszer, amiért fiatalon Pozsony terein tüntettünk, mostanra teljesen utat tévesztett, nem demokratikus és nem az esélyegyenlőségről szól. Az ilyen rendszert pedig meg kell változtatni!” – summázta. 

kozseghaza-es-kulturhaz.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék