2018. október 15., 15:11

Testvértelepülések találkoztak Ragyolcon

Október 12-14. között az „Európa a polgárokért” program keretében Ragyolc igazi nemzetközi találkozónak adott helyet. A háromnapos rendezvény témája az önkormányzati rendszerek összehasonlítása, tapasztalatcsere, a támogatási rendszerek, és a közös pályázati lehetőségek megvitatása volt. A projekt színes műsorral és gasztronómiai élvezetekkel is várta a vendégeket.

testvertelepules7.jpg
Médialapozó
Fotó: Póczos József

Ragyolcon második alkalommal valósult meg testvértelepülési találkozó. Először 2014-ben láttak vendégül hat települést. Idén öt ország hét települése érkezett a községbe, köztük a magyarországi Karancslapujtő, Varsány és Apc, a lengyel Sedziejowice, a cseh Seč, illetve az erdélyi Kolozsvár és Székelyudvarhely.

György Péter, Ragyolc polgármester elmondta: a pénteki nap a vendégek fogadásával telt, az esti órákban pedig közösen ellátogattak a losonci zsinagógába. A szombati nap a községi hivatal és a kultúrház udvarán a gasztronómia és a kultúra jegyében telt.

Látvány disznóvágással indult a nap, s közben helyi ízeket és a partnerek disznótoros étel különlegességeit lehetett kóstolni.

„Székelyföldön a disznóvágások alkalmával a székely ember reggelire lecsi pecsit szokott reggelizni puliszkával, és savanyúságnak cikakáposztát fogyaszt mellé. Természetesen nem maradhat el mellőle a székelyföldi köményes pálinka és áfonyapálinka sem”- tudatta Antall Csilla, a székelyudvarhelyi Ficánka Napközi vezetője, aki a ragyolci óvodával is több közös projektben vett már részt.

Az erdélyi ízek mellett hurkát, kolbászt, abált szalonnát, krumplilaskát és bodagot is kóstolhattak az éhes vendégek. A kultúrműsor 13 órától kezdődött, melyen bemutatkoztak a helyi művészeti csoportok, a projektben részt vevő települések csoportjai, illetve sztárvendégek is.

Leblanc Győző és Tóth Éva operett műsorral lépett színpadra, felléptek továbbá a helyi alapiskola diákjai, a Jázmin Női Kar, a Nógrád Kamara Együttes, a Rozmaring nyugdíjas klub énekkara, Botos Renátó, a nemzetközi partnerek folklórcsoportjai és együttesei, valamint Peter Šrámek.

A háromnapos rendezvény teret biztosított kerekasztal beszélgetésre, melyen EU-val kapcsolatos témákat vitattak meg, és találkoztak Magyar Zoltánnal, az Európai Bizottság munkatársával. A találkozó vasárnap zárult.

Fotó:  Póczos József

testvertelepules7.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.