Tervezik a kulturális életet Füleken

2021. január 24., 09:54
Szvorák Emese

A koronavírus-járvány rengeteg bizonytalanságot eredményezett a kulturális rendezvények tekintetében, ami jócskán megnyirbálta a Füleki Városi Művelődési Központ 2020-ra tervezett programjait. És bár az idei év első fele is kétséges, a kultúraszervezők tartalmas és sokszínű kínálattal készülnek.

Fotó: Schnelczer Zoltán

A kulturális intézmények bezárásával és a rendezvények betiltásával a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások a tavalyi év legmozgalmasabb periódusát tették tönkre.

Januárban még sikeresen lezajlott a Városi bál, illetve a Holokauszt emléknapjára szervezett zongora koncert. Februárban pedig Jakab Tünde fuvolaművész és Peter Valentovič zongoraművész fellépésével elindult a Zenés évszakok című rendezvénysorozat, a tavaszi és nyári időszakra tervezett programok nagy része viszont elmaradt.

Márciusban és áprilisban töröltek hat színházi előadást, nem valósult meg a tervezett könyvbemutató és a komolyzenei koncert, de olyan hagyományos nagyrendezvények sem, mint a Palóc Húsvét, a Városi Pedagógusnap vagy a júniusi Városi Gyermeknap.

muzsikál az erdő
Nyáron kissé enyhültek a korlátozások, így a járványügyi intézkedések betartásával, két nagyrendezvényt megszerveztünk. Megvalósult a Muzsikál az erdő című határon átnyúló rendezvénysorozat, Palóc Napok helyett pedig, hasonló koncepcióval, de nagykoncertek nélkül a Kulturális Napok

- nyilatkozta Illés Kósik Andrea, igazgató.

Utóbbi műsor keretében a várudvarban szervezték meg az Ismerjetek meg minket! elnevezésű programblokkot. A pénteki Palóc Folk Feszt című folklórműsort a helyi néptáncegyüttesek fellépése mellett, a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora tette emlékezetessé. Voltak gyermekprogramok és olyan neves produkcióknak is örülhetett a közönség, mint a Mágnás Miska nagyoperett, vagy a Cimbaliband és Danics Dóra koncertje.

Kulturális napok

Ősszel a második hullám ismét minden tervet felülírt.

A Zenés évszakok komolyzenei koncertsorozatunkból kettőt meg tudtunk valósítani. A második idényzáró is volt, amit az online térben és a televízióban közvetítettünk

- tette hozzá az igazgató, aki szerint az idei szervezés sem egyszerű, hiszen továbbra is kérdéses a rendezvények megvalósítása. Az első esemény a Palóc húsvét lenne, illetve számolnak a májusi Országos Gyermek Néptáncfesztivállal is.

Tervezzük a júniusi Városi Gyermeknapot a parkban, és júliusban az Udvart fesztivált is szeretnénk megszervezni, hiszen tavaly elmaradt. Augusztusban pedig nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelnénk a 30. Palóc Napokat.

A nagyrendezvényeken kívül a ciklikus rendezvényekkel, mint a színházi fesztivál, a Literatúra irodalmi rendezvény vagy a Zenés évszakok komolyzenei koncertsorozat, szintén számolnak. Illetve erre az évre csúszott át a Melódia Női Kar hangversenye, valamint a Pro Kultúra Füleki Férfikar 100. jubileumi ünnepsége is. A művelődési központ tehát minden korosztálynak és minden nemzetiségnek igyekszik idén is megfelelni.