cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 17., 17:37

Természettudományi triatlon idén is online

A Füleki Gimnázium és a Pro Futuro polgári társulás szervezésében idén 13. alkalommal valósult meg a Természettudományi Triatlon elnevezésű országos verseny. A kétnapos megmérettetés a tavalyihoz hasonlóan, online formában zajlott.

füleki gimnázium
Fotó: füleki gimnázium

A Természettudományi Triatlon egy komplex verseny, amely a diákok nem éppen legkedveltebb tantárgyaira épít – a matematikára, a fizikára és az informatikára.

Olyan feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak, ahol ötvözni kell a három tantárgyból szerzett ismereteiket. A döntő kétnapos, amelyet a levelező forduló előz meg. Ennek célja, hogy ki tudjuk választani a 10 legjobb csapatot, akik részt vehetnek a döntőben”

- részletezte Molnár László, szervező.

Idén 13 háromfős csapat jelentkezett 8 iskolából, de a szervezők úgy döntöttek, hogy mivel online zajlik a verseny, nem végeznek semmilyen szűrést. Így minden csapat részt vehetett a döntőben.

„Az első nap mérési feladatokkal készültünk a versenyzőknek, illetve ügyességi versenyen bizonyíthatták tehetségüket. Utóbbit volt a legnehezebb online módon megszervezni, mivel korábban ezt az iskolában, külön termekben oldottuk. Tavaly volt az első év, amikor az online térbe vittük át a versenyt. Idén a tavalyi tapasztalatok alapján továbbfejlesztettük, és igyekeztünk érdekes, izgalmas feladatokat készíteni a diákok részére. A döntő másnapján pedig matematika, informatika és fizika tudáspróbát kellett teljesíteniük, illetve volt egy drónverseny is”- tette hozzá Molnár László.  

Idén iskolák versenyét is szerveztek, amelybe beleszámították a levelező forduló és az egyes csapatok döntőben elért eredményeit, valamint a drónversenyt. Továbbá a tanároknak is készültek feladatokkal, amivel segíthettek növelni iskoláik pontszámát.

Péter Juraj, a Füleki Gimnázium igazgatója szerint a Füleki Gimnázium rendkívül erős a természettudományi tantárgyak oktatásában, ezért több versenyt is erre építenek.

A természettudományi triatlon nem csak a diákok, hanem a szervező tanárok részéről is komoly felkészülést igényel,

hiszen évről-évre újabb, ötletes, kreatív feladatokat kell előkészíteniük, amelyek eltérnek a tanítási órán tanultaktól. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a csapatszellemet erősítsük a diákokban, ezért együttműködésre sarkalljuk őket”- nyilatkozta az igazgató.

Az idei évfolyam legjobbjának a komáromi Selye János Gimnázium (√-1)(2^3)(Σπ) - And it was delicious csapata bizonyult, a második helyen a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium Nekemmindegy csapata végzett, a harmadik helyezést pedig a Párkányi Gimnázium Anavum csapata érte el. Az iskolák versenyét a Selye János Gimnázium, a drónversenyt pedig Mészáros Ádám, szintén a Selye gimi diákja nyerte meg.

A verseny anyagi hátterét a Pro Futuro polgári társulás pályázatok útján biztosítja. Az idei évfolyam a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.