2022. május 7., 09:08

Teljes kapacitással indul a pozsonypüspöki óvoda a következő tanévben is

Az általános iskolai beíratásokat követően vagy sok helyütt azzal egy időben lezajlottak az óvodai beíratások is. A pozsonypüspöki magyar óvodába a beíratás a 2022/2023-as tanévre május 2-ától május 4-éig tartott.

Pozsonypüspöki óvoda
Fotó: Facebook

A szülők az óvoda honlapjáról letölthető elektronikus jelentkezési lap segítségével írathatták be a kisgyermeküket az óvodába, amelyen a gyermekorvosnak is igazolnia kellett a kisgyermek egészségügyi állapotát, illetve mellékelni kellett a jelentkezési laphoz az oltási igazolványt is. A szülőknek három nap állt a rendelkezésükre, hogy a jelentkezési lapokat vagy személyesen, vagy pedig elektronikus úton eljuttassák az iskola igazgatóságára.

Pozsonypüspöki óvoda
Műalkotás a természet kincseinek segítségével
Fotó:  Facebook

„Én jobban örülők, ha a szülők személyesen hozzák be a jelentkezési lapot, abban az esetben lehetőségem van találkozni a szülőkkel, a mi intézményünkben ugyanis feltétel, hogy a szülők elsősorban püspöki lakosok legyenek, illetve, hogy a hároméves kort közelítse meg a beíratandó kisgyermek” – nyilatkozta portálunknak Nagy Mónika, a Pozsonypüspöki Magyar tannyelvű Alapiskola és Óvoda igazgató asszonya hozzáfűzve, annak ellenére, hogy a törvény már megengedi, ők kétéves gyerekeket nem vesznek fel, mivel az óvoda kapacitása maximálisan 48 fő.

Előnyben vannak a helyiek, de szabad hely esetén máshonnan is jöhetnek gyerekek

 „Most 13 gyerek ballag el az óvodából, tehát csak 13 szabad helyünk van. A felvétel során természetesen előnyt élveznek az iskolaköteles gyerekek, azaz az ötévesek, akik az utolsó évüket töltik az óvodában, illetve azok, akiknél egy évre elhalasztották az iskolakezdését” – mondta az igazgató. Ezenkívül előnyben részesülnek azok is, akiknek a testvére már az óvodába jár, és azok a gyerekek is, akik a pozsonypüspöki magyar iskolában tervezik megkezdeni majd a tanulmányaikat.

Pozsonypüspöki óvoda
Az ovisok is megünnepelték a farsangot
Fotó:  Facebook

„Ezek alapján a feltételek alapján rangsoroljuk aztán a beérkezett jelentkezéseket. Eddig 15 jelentkezőnk van az új tanévre” – mondta Nagy Mónika hozzáfűzve, szabad kapacitás esetén más városrészekből, illetve a környező falvakból is vesznek fel gyerekeket, akiknél megvan a feltétele annak, hogy a pozsonypüspöki iskolát fogják majd látogatni. Így előre tervezik már három évre az iskolai tanosztályokat is az ovisokkal, mondja az igazgató.

A szülők jobban szeretik a kislétszámú óvodákat

A személyes találkozások azért is fontosak, mondja az igazgató asszony, mert a szülők ilyenkor betekintést nyerhetnek az oktatási folyamatba, és az óvodával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik. „Elsősorban arra kíváncsiak, hogy mekkora csoportok vannak az óvodában, hány gyerekünk van összesen, a szülők nagy része ugyanis olyan óvodát keres, ahol kis létszámú csoportokkal dolgoznak” – sorjázza az igazgatónő. Az is érdekli továbbá a szülőket, hogy van-e szlovák oktatás az óvodában, amellett, hogy egész nap magyar nyelven folyik az óvodai oktatás, de egyre gyakoribb az is, hogy arra kíváncsiak, tud-e az óvoda élelmiszerallergiás gyerekről is gondoskodni, és természetesen kíváncsiak az óvoda oktatási programjára is. „Az utóbbi időben egyre több a tudatos szülő” – teszi hozzá az igazgatónő.

Pozsonypüspöki óvoda
A tágas udvar is előny, amit a gyerekek rendkívül élveznek
Fotó:  Facebook

Az óvodában a szlovák nyelvoktatáson kívül angol nyelv és néptánc foglalkozások is zajlanak, bár a covid-járvány miatt az utóbbi két évben ezek a foglalkozások nem valósulhattak meg, mondja Nagy Mónika. „Az oktatási programunk alapján elsősorban a hagyományőrzésre, a magyar kultúra építésére, az anyanyelvi oktatásra, az anyanyelv fejlesztésére összpontosítunk. „Ezek mellett természetesen a környezetvédelemre, az óvodában van egy veteményeskert is, ahol a gyerekek együtt dolgozhatnak a tanító nénikkel, növényeket ültetnek, öntözgetik azokat, s aztán nagy örömmel begyűjtik az érett paradicsomot” – mondta hozzáfűzve, ez is az oktatási programjuk egy részét képezi.

Fejlesztések – önerőből

Az óvoda nagyon sok fejlesztésen ment át az utóbbi időben, mondja az igazgatónő.

A szülői munkaközösség segítségével most vettünk egy hatalmas játszóelemet az óvoda közepére, egy nagy vitorláshajót. Tulajdonképpen a játszóelemek összessége a szülői munkaközösség adománya az óvodának”

– mondja az igazgató asszony.

De lecserélték a közelmúltban a régi hintákat, a régi játszóelemeket az udvaron is, kivágtak néhány elkorhadt fát, és felújították az öltözőket is, új bútorokat kaptak a gyerekek, további három helyiségbe is új bútorokat vásároltak, és az óvoda konyháját is újra cserélték, beleértve a fehér technikát is. Tavaly pedig új kazánt is kapott az óvoda, megjavították a tetőt is, a teraszokra pedig új árnyékolók kerültek – mindezt önerőből, a szülők és a püspöki önkormányzat segítségével sikerült véghezvinniük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.