2022. május 22., 13:37

Tégelyek és üvegcsék világa - KÉPEKKEL

Szlovákia egyik legrégebbi patikamúzeuma a lévai Barsi Múzeumban található. A tárlatot több mint ötven esztendeje, 1971-ben Alt Ernő kezdeményezésére alakították ki.

patika
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán

A gyógyszerészeti kiállítás, amely Alt Ernő hosszú ideig tartó gyűjtőmunkájának eredményeként nyílt meg, két teremben tekinthető meg. Az egyik helyiségben az 1823-ban Medveczky Károly által alapított Korona gyógyszertár eredeti, U alakban elhelyezett officináját és annak berendezését őrzik.

Vannak itt edényes súlymértékek, mozsarak, fából és porcelánból készült patikai standedények, régi injekciós üvegek, árjegyzékek, receptes gyűjtemények, kéziratok, egyetemi oklevelek és különféle gyógyszerészi kézikönyvek, de fellelhető egy-egy sajtoló, desztilláló és pilulakészítő berendezés, korabeli pénztárgép s kúpkészítő és kúptároló doboz is.

A polcokon a patikai tárolóedények a származási idejük, készítési anyaguk, illetve a művészeti irányzat szerint vannak elrendezve.

Találunk itt holicsi majolikát, körmöci porcelánt és némelyik standedény egy német gyógyszertárból származik. A kiállított tárgyak közül érdekesek a gyógyszertári sajtolók, tablettázó gépek, desztilláló készülékek és sok más, kizárólag a múlthoz tartozó gyógyszertári szerszám és segédeszköz. A mozsarak közül figyelmet érdemel az I. világháborúból származó, kereszttel jelzett és az ágyútöltetből készített” – írja Baka Lívia A felvidéki Lévai járás gyógyszerészetének története című munkájában, amelyben azt is kiemeli, hogy a kiállított tárgyak között egy kis orvosi kézi gyógyszertár is található a 19. század elejéről. Főként gyorshatású gyógyszereket tartalmaz, amelyek közül sokat még ma is alkalmaznak.

patika
Fotó:  Kaszmán Zoltán

Az első lévai gyógyszertárat (a Fekete Sas patikát) a törökök városból történő kiűzésének évében, 1664-ben alapították. A gyógyszertár 1950-ig folyamatosan apáról fiúra, illetve családtagokra szállt.

„A gyógyszertár vezetőjének 1953-ban Alt Ernőt nevezték ki, aki az utolsó igazgatója volt, mivel 1956. szeptember 13-án a Nyitrai Medika kiadta a gyógyszertár bezárását elrendelő végzést. Az indoklásban az szerepelt, hogy az épületet, amelyben a gyógyszertár is elhelyezkedik, lebontják, annak életveszélyes volta miatt, és utasítást adott a gyógyszertár azonnali hatállyal történő bezárására” – fogalmazta meg Baka Lívia, majd a Korona gyógyszertárra kitérve így folytatta: „Felszerelése, berendezése szegényesebb volt a Fekete Sas gyógyszertárhoz képest, ezért Paraszt-patikának is nevezték. Ezt a népi megnevezést azért is kapta, mivel főként a közeli falvakat látta el Léva környékén.”

A Korona gyógyszertár 1960-ban a Lévai Járási Egészségügyi Intézet, pontosabban Alt Ernő járási gyógyszerész igazgatása alá került. 1966 és 1968 között került sor a gyógyszertár teljes körű átalakítására, ami így az akkori Csehszlovákia legkorszerűbb patikájává vált. Alt Ernő ennek a berendezését, officináját mentette meg, s tárlatba rendezve érte el, hogy a Barsi Múzeumban mindenki számára elérhetővé válhasson.

Megjelent a Magyar7 2022/20. számában. 

patikamuzeum_kaszman001
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.