2018. május 12., 09:41

Taroltak a fülekiek a helyi Robotika versenyen

Idén rekordszámú, mintegy húsz csapat vett részt a Füleki Gimnáziumban megrendezett Robo-Sum Open Sumo Lego, és hét a RobotOlympia versenyen. A megmérettetést idén is a Füleki Gimnázium mellett működő In-Nova Polgári Társulás szervezte. Érkeztek versenyzők Kassáról, Rimaszombatból, Galántáról, Kecskemétről, Nyíregyházáról, Besztercebányáról, Selmecbányáról és Fülekről.

robotika5.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Lukács Péter

„Hat év alatt elég jó visszhangja van ennek a megmérettetésnek. Vannak visszajáró vendégeink, akik már a kezdetektől itt vannak. Ilyen pl. a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, vagy a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium. Ez egy családias hangulatú, de semmiképp sem regionális verseny, hisz két ország csapatai mérhetik itt össze erejüket“- nyilatkozta portálunknak Kerekes László, szervező, az In-Nova Polgári Társulás elnöke.

Fotó:  Lukács Péter

A RoboSum, a robotok olyan küzdelme, ahol egy kör alakú szumó küzdőtérről kell a robotoknak kiszorítaniuk egymást. A RobotOlimpia jelenleg négy versenyszámból áll. Magába foglalja a RoboSumot, a súlyhúzást, a célbadobást és a labirintust. Mind a két versenyszámban két diák versenyez, ezért nagyon fontos a csapatmunka. A versenyszabály egyszerű: amelyik robot több menetben győzedelmeskedik az ellenféllel szemben, az nyer. Ahhoz, hogy egy robot megnyerje a versenyt, két dolgot kell nagyon eltalálni a csapatoknak- a robot konstrukcióját, illetve a programot, ami a robotot irányítja. A zsűritagok figyeltek a robotok súlyára, hosszára, illetve, hogy a mérkőzések az előírásoknak megfelelően, sportszerűen folyjanak. Urbančok Dávid a brünni Masaryk Egyetem hallgatója, a zsűri elnöke szerint az idei évfolyam meglepően magas színvonalú volt. „A csapatok idén nagyon komolyan felkészültek, ami eléggé meglepett, mert az utóbbi években stagnált a színvonal. Valószínű, hogy tanultak a korábbi hibáikból, ezért sokkal minőségibb és szorosabb meccseket láthattunk“- mondta.

Fotó:  Lukács Péter

A résztvevők elmondása szerint az előkészületek sok időt vesznek igénybe, hisz egy-egy robot programozása, illetve összerakása akár hónapokig is eltarthat. „Számunkra ez a verseny mind közül a legfontosabb, hisz itt házigazdaként állunk ki a többi csapat ellen. Ezért mi is jobban izgulunk és még inkább teljesíteni szeretnénk“- mondta Molnár Nikolasz, a Füleki Gimnázium diákja.

„A döntőbe mi, vagyis a Larimores kerültünk be, a kis csapatunk a Larimores Jr., illetve a galántai Dave, valamint a Kassai Ipari. Nagyon nehéz és szoros küzdelemmel sikerült megnyernünk a versenyt. De, ami még fontosabb, hogy a „tanítványaink“ végeztek a második helyen, ezért ez dupla öröm számunkra“- tette hozzá Szacsko Adrián, a  Füleki Gimnázium diákja.

Fotó:  Lukács Péter

Mindkét megmérettetés füleki sikerrel ért véget. A RoboSumo első és második helyét a Füleki Gimnázium két csapata, a harmadik helyet pedig a galántai Kodály Zoltán Gimnázium csapata nyerte. A RobotOlympián az első helyen a Füleki Gimnázium, a második helyen a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium, a harmadik helyen pedig a galántai Kodály Zoltán Gimnázium csapata végzett.

robotika5.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.