2021. július 25., 08:24

Tapasztalatcsere és borbarangoló a kürti szőlőhegyen - Képgalériával

A borturizmus bővítéséről tartottak szakmai konferenciát Kürt és testvértelepülése, Gyermely borászai, megvitatva tapasztalataikat. A konferencia annak az Interreg pályázatnak a része, amely a magyar és szlovák határ mentén a turizmus fejlesztésére fókuszál.

borbarangoló
Galéria
+10 kép a galériában
Borbély Zoltán, gyermelyi borász
Fotó: Bokor Klára

A konferenciára a II. Kürti Nyitott Pincék rendezvény keretén belül került sor. Téglás János üdvözölte a jelenlévőket és elmondta, 13 éve szervezi a község a Kürti Borút polgári társulással közösen a Kürti Bornapokat és jelentős tapasztalatra tettek szert, amit szívesen megosztottak testvértelepülésük, Gyermely szervező csapatával.

Borbély Zoltán gyermelyi borász beszámolt a náluk már megvalósult borbarangolóról.

Elmondta, a rendezvény nem tudja magát eltartani, ezért kulturális fellépéseket szerveztek köréje és támogatókat is belevontak. Tíz pince tartott nyitva, de nem minden pincénél volt dalárda és élőzene, ezért a következő években majd hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fellépők minden pincéhez odacsalogassák a vendégeket.

borbarangoló Kürt
Korpás András borszekértő
Fotó:  Bokor Klára

A kürti termőtájról - amelyhez 15 község tartozik - a nagy tekintélyű borász, Korpás András tartott ismertetőt, akinek már több könyve is megjelent a témában.

Kifejtette, a bortermelés aranyháromszöge a Kürt-Párkány-Ógyalla által bezárt terület. Ez az egyik legmelegebb vidéke Dél-Szlovákiának, itt a legtöbb a napfényes órák száma, ami több, mint Tokajban, de sajnos a csapadék kevés, amiből a szőlőnek a legtöbb évben több kellene. Egy szó mind száz, remek helye ez a szőlőnek. A cél napjainkban az lenne, hogy növeljük a szőlőültetvények területét, bár ennek a politikai és gazdasági helyzet nem kedvez, hiszen akkor nem épült volna le ez az ágazat. További cél, hogy a megtermett jó minőségű szőlőt próbáljuk meg helyben feldolgozni, valamint az, hogy a helyi jellegű fajtákra fókuszáljunk, amelyek máshol nem kóstolhatók.

borbarangoló Kürt
Fotó:  Bokor Klára

Mindkét településen a pályázat része volt az eszközbeszerzés. Kürtön ebből hét árusító fabódét, sátrakat és sörpadokat vásároltak.

A rendezvény zárórészeként a résztvevők bebarangolták a kürti szőlőhegyet, ahol jobbnál jobb nedűket kóstolhattak. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

borbarangolo-2-copy
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.