2023. július 19., 17:05

Táncoktatás a párkányi művészeti iskolában

A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola tánctagozatának diákjai mutatták be modern táncaikat a párkányi korzó színpadán. Megtelt a nézőtér, és az arra sétáló turisták is maradtak a szép produkciók láttán. A fellépés apropóján Bernáth Tóth Enikővel, a tánctagozat tanárával beszélgetünk.

tancszak2.jpg
Fotó: archív

Ha jól tudom, a táncművészet oktatás az iskola legifjabb szakága

Igen. Jómagam 2017-ben kezdtem el tanítani, 35 gyerekkel vettem át a szakot. A jelentkezők száma egyre nőtt, most már 65 gyerek jár a hat csoportba az ötévestől a tizenkilenc évesig. Az óvodások mozgásfejlesztés, ritmikus gyakorlatok, helyes testtartás, mozgásos játékok során sajátítják el a táncot, majd egyre összetettebb feladatokat kapnak – főleg balett alapokra építek. Minden óvodás balerina akar lenni, de ahogy idősödnek, unalmas nekik a balett visszafogottsága. Az idősebb korosztállyal a modern és kortárs táncot tanulunk.

táncszakosok
Fotó:  facebook

Próbálok elég időt szánni a kreativitásfejlesztésre, improvizációra, többször kell saját táncot kitalálniuk. Minden évben a tánc világnapjához közeledve házi táncversenyt szervezünk, ahová minden diák – egyénileg vagy duóban – saját koreográfiával tud jelentkezni. Mindenki választ magának zenét, s így látom, kihez melyik zenei és táncstílus áll legközelebb. Az idén Európa-bajnoki aranyminősítést kapott egy gimis nagylány, Monostori Edina Balatonfüreden, saját koreográfiával.

táncszakosok
Fotó:  archív

A diákok sokszor hallják öntől, az lesz sikeres, aki kitartó.

Így igaz. Minden nap kell gyakorolni, mindenkinek a saját gyenge pontjaira összpontosítva. Van, aki kevésbé ügyes, de annyira elszánt, kitartó, hogy ebből is szép eredmény kerekedik. Próbálom őket motiválni, ők pedig egymást, hiszen főleg csoportban dolgozunk, ha valaki lemarad, az senkinek nem jó. A két legfontosabb dolog, amit szeretnék megtanítani a gyerekeknek a tánc által, az a csapatmunka és az összefogás ereje, valamint önmagunk (saját testünk) és a másik ember egyediségének az elfogadása. A tanárnak nem csak jó táncosnak kell lennie, de meg kell tudni fogni a gyereket is – motiválni, lelkesíteni, kitartásra ösztönözni.

Ön mikor kezdett el a tánccal foglalkozni?

Hatévesen kezdtem el táncolni a Kisbojtárban, később a mazsorettekkel, de divattáncokkal is próbálkoztam. Budapesten elvégeztem egy kétéves modern- és kortárstáncos képzést, ahol sok balett alapot kaptunk. Jelenleg a nyitrai konzervatóriumot végzem esti szakon.

táncszakosok
Fotó:  facebook

Sikeresek a versenyeken is…

A gyerekek élvezik a fellépéseket. Egy év alatt 2–3 koreográfiát tanulunk be csoportonként. Az évzáró táncgálán pedig mindenki megmutatja, mi az, amit évközben tanult. A sétány színpadján is ezzel léptünk fel. A legutóbbi két versenyen – a siófoki Showtime European Finals Európa Bajnokság – "Breath" című koreográfiánkkal 2. helyezést értünk el, a balatonfüredi Magyar Látványtánc Sportszövetség Európa Bajnokságán négy koreográfiából három arany minősítést, egy pedig 3. helyezést ért el.

Megemlítem még, közösen tervezzük meg a fellépő ruhákat, melyeket aztán a leg költséghatékonyabban próbálunk megvarratni vagy beszerezni. A ruhavásárlást részben a szülők támogatják.

táncszakosok
Fotó:  archív

Itt hívnám fel a kedves olvasók figyelmét arra, hogy szeptember elején ráadás felvételiket tartunk, aki esetleg elmulasztotta a jelentkezést, még megteheti – zárja szavait Bernáth Tóth Enikő, a párkányi művészeti iskola tánctanára.

táncszakosok
Fotó:  facebook
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.