2019. augusztus 19., 18:38

Táltosdobok Bélyben

Augusztus 16. és 20. között tartják Bélyben, a Sennyey kastélyban Táltosdob készítés címmel azt a tábort, amelyben, sok minden más mellett, a sámándobok készítésének fortélyait is megtanulhatja az ember. Aki szeretne egy saját dobot, annak most lehetősége van rá, hogy az Arlóból érkező Kaló Csaba vezetésével annak ismeretét elsajátítsa. Hogy mi kell a dob elkészítéséhez, miért készül, illetve mit tud hozzáadni életünkhöz, erről már szóljon maga a mester!

sajat-dob.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Tíz éve foglalkozom, hobbiszinten, a sámándobokkal. Ekkor kerültem kapcsolatba egy olyan társasággal, amelynek a gondolkodása nagyon vonzó lett számomra, és ők inspiráltak abban, hogy ezzel foglalkozzam.

helyszín: Bély, Sennyey kastély
Fotó:  Zsebik Ildikó
helyszín: Bély, Sennyey kastély

A dobok az összefogás, a szeretet tárgyi megnyilvánulásai.

Mi kizárólag szeretetdobolásra használjuk, mert jó másokkal együtt lenni. Korosztálytól függetlenül idősek és fiatalok egyaránt vannak közöttünk. Az elmúlt évben 9 dobot készítettünk a tábor idején, s voltak, akik most is eljöttek közénk. Ha a dobokat tökéletesen el akarjuk készíteni, ahhoz bizony több napra van szükségünk.

a dob hátulról
Fotó:  Zsebik Ildikó
a dob hátulról

Alapját egy nyírfából készült keret alkotja,

ennek mérete alapján vágjuk ki a kecske bőréből a kör alakot, amelyre kb. 10 cm-t rászámítunk, hogy a belső oldalon el tudjuk azt dolgozni. A kecskebőrről eltávolítjuk a szőrzetet és kiszárítjuk. Semmiféle vegyszeres kezelésnek sem vetjük alá!

új dob készül
Fotó:  Zsebik Ildikó
új dob készül

A nedves bőr rákerül a keretre, majd 3 cm-es csíkokat vágunk belőle a markolat rögzítésére, illetve a bőr levarrására. A fogantyú ún. gonoszűző fákból készülhet, ilyen a vadszilva, a csipkebokor stb. Általában az elkészült dobra rovásírással egy jelmondat is felkerül. Az enyémen a következő gondolat áll:

Őseink hangján kiáltok hozzátok: ébredjetek, magyarok!

Ami pedig az elülső oldal díszítését illeti: látható rajta egy nő, akinek hold a jelképe. Kitárt kezében ott van a jó és a rossz egyaránt.

Kaló Csaba
Fotó:  Zsebik Ildikó
Kaló Csaba

Ha a bőr idősebb kecskétől származik, a hangja óhatatlanul mélyebb lesz, míg a fiatal kecske vékonyabb bőre zengőbben szól majd. Ez egy élő anyag, amelyet ha pl. harmat ér, megereszkedik és a hangja  mélyül. Ilyenkor a tűz közelében érdemes kiszárítani. Ha viszont a tűző nap nagyon kiszárítja, akkor egy nedves zsebkendővel ajánlott áttörölgetni, hogy visszakapja eredeti rugalmasságát, hangját.

A sámándobok alkalmasak a gyógyításra is.

Ha valaki két sámándob között áll, és a dobot párhuzamosan ütögetik le-fel mozgatva, a rezgések hangjának változásából tudható, az emberi szervezetben hová fészkelte be magát a betegség.

A pergamen
Fotó:  Zsebik Ildikó
A pergamen

A dobot közösségben érdemes használni egymás örömére, de otthon is megszólaltathatjuk, ha a hangulat ezt igényli. A sámánok többféle tevékenységet végeztek. Voltak az ún. rovósámánok, akik saját korukról akartak információkat megőrizni az utókor számára. Ezeket először aranylemezekre vésték, majd pergamenekre, botokra. A mai ember, sajnos, letért a számára kijelölt  útról, valószínűleg ezért nyúlunk vissza egyre többen  őseink tudásához. 
sajat-dob.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.