cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 30., 14:08

Takács András néptánckutatót is kitüntette Pozsony megye

Pozsony Megye Önkormányzata minden évben elismerésben részesíti azokat a megye területén élő kivételes személyiségeket, akik valamilyen módon hozzájárultak a megye jó hírnevének terjesztéséhez, vagy akik a munkájukkal hozzájárultak a térség társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődéséhez.

Pozsony Megye Díja Takács Andrásnak
Fotó: Facebook

A 2022-es év jelöléseinek határideje tavaly október 10-e volt, a díj kihirdetésére és ünnepélyes átadására viszont most került sor. A díjazottak között volt a 92 éves pozsonypüspöki lakos Takács András is, mindannyiunk Bandi bácsija is, a közismert néprajzkutató, koreográfus is, akit Ožvald Erzsébet megyei alelnök jelölt a díjra, és aki idén január 1-jén a Pribina Kereszt I. fokozatát vehette át Zuzana Čaputová államfőtől.

Érdemei elismeréséül most Juraj Droba megyeelnöktől a Samuel Zoch díjat is átvehette a néprajzkutató,

akinek ezúton is tisztelettel gratulálunk és további jó egészséget kívánunk.

Takács András néptáncgyűjtő és koreográfus egész aktív életét a szlovákiai magyarság népművészeti és kulturális életének szentelte. 1951-től volt a SĽUK tagja, majd két évvel később a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes (Népes) társalapítója és koreográfusa lett. Az együttes megszűnése után néptáncgyűjtőként folytatta tevékenységét. Módszeresen feltérképezte a szlovákiai magyar tájak néptánchagyományát, feldolgozta táncanyagukat. Tíz könyve jelent meg, és számos kitüntetésben részesült hiánypótló tevékenységéért: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Életfa Díja (1998), a Szlovák Köztársaság Kormányának Ezüst Plakettje (2001), Pro Probitate – A Helytállásért Díj (2006), a Csemadok Országos Tanácsának Életműdíja (2009), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2011), Martin György-díj (2018), Pro Cultura Hungarica-díj (2021), Pribina-kereszt I. fokozata (2023).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.