2021. július 31., 16:16

Táborlesen a komáromi Egressyben

Három hétig gyermekzsivajtól volt hangos a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ. Előbb Laboda Róbert pedagógus, költő, slammer irányításával színházi, majd a Madari Katalin, Nagy János pedagóguspáros vezetésével néptánc-, végül Süll Tamás balettoktató útmutatásai alapján balett-táborban gyarapíthatták ismereteiket a vakációzók.

néptánctábor Komáromban
Fotó: A szerző felvétele
A néptánctábor résztvevői

Ottjártunk idején éppen nyilvános bemutatóra készülődött a néptáncos csapat. Amíg Nagy János a produkciójukat csiszolgatta, a muzslai alapiskolából érkezett Madari Katalin beavatott minket a tábor kulisszatitkaiba:

Az ötnapos, reggeltől délutánig tartó foglalkozásainkon a Komáromi Táncműhely alsó tagozatosain kívül a néptáncba először belekóstoló 5. és 6. osztályosokat is szívesen láttuk. Az alapozás során elsősorban a saját értékeinkből, a csallóközi táncokból nyújtottunk ízelítőt nekik, majd martosi táncokra tanítottuk őket"

- mondta.

A táborozók beszámoltak korábbi élményeikről. Lazításként kipróbáltak néhány mesterséget, énekeltek, népi játékokat tanultak, és a Mórocz család lándori tanyájára is kiruccantak, ahol kürtőskalácsot készítettek, szemrevételezték a szürke marhákat, birkákat, kecskét simogattak és kézműveskedtek. A városi gyerkőcök mindezt nagyon élvezték, főleg a traktoron és a szamárháton való utazást. Közben barátságok szövődtek köztük.

Az idén másodízben megrendezett táborban 32 gyermeket láttak vendégül a szervezők. Mivel fele-fele arányban voltak fiúk és lányok, így a körtáncokon kívül párosokat is tanulhattak.

Tízórait maguk hoztak, ebédet a közeli Rév – Magyar Kultúra Házában kaptak, a Vmk által biztosított uzsonnájukat pedig a kultúrházban fogyaszthatták el.

néptánctábor
Fotó:  A szerző felvétele

A zárónapon a Vmk-ban tartott nyilvános bemutatón a családtagjaik és a barátaik is megtekinthették, mi mindent tanultak. Ügyesek voltak a csárdást, a karikázót, a páros táncot és a népi játékokat előadó gyerekek.

Lakatos Róbert igazgató szerint a városi művelődési központ tavaly azért adott helyet a Komáromi Táncműhely tevékenységének és a tábornak, hogy

hozzájáruljanak a kicsiktől a felnőttekig három korosztályt felölelő tánccsoportjaik folyamatos utánpótlásának a biztosításához. A táborozók java része már ennek a táncműhelynek a tagja, s ősztől mások is szeretnének bekapcsolódni a tevékenységbe.

Az új tanévben minden hétfőn és szerdán délután a Vmk tükörtermében vagy a nagyszínpadon fogjuk tartani az 1–4. osztályos gyerekek próbáit. A táncműhely ifjúsági és felnőttcsoportjának tagjaival pedig egy házaspár, Gálik Klaudia és Gábor foglalkozik. Reméljük, a következő tanévben a Covid–19 járvány már nem hiúsítja meg a népviseletes fellépéseinket"

– mondta el Madari Katalin.

Örvendetes, hogy a Vmk a vakáció alatt is tárt kapuval várta a nebulókat, miközben nemcsak a felügyeletük gondjától szabadította meg a dolgozó szülőket, hanem a táborozók tartalmas és élménydús nyaralásához is hozzájárult.

Megjelent a Magyar7 2021/30. számában.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.