Szúnyoginvázió a Mátyusföldön – zajlik a monitoring

Horváth Szomolai Andrea 2019. június 11., 21:22

Az elmúlt időszak esőzései, a Duna mentén levonuló, évszázados rekordokat megdöntő árvíz és a hirtelen jött nyárias meleg rég nem tapasztalt, agresszív szúnyoginváziót hozott magával a Csallóközben és a Mátyusföldön is. A lakosság napok óta panaszkodik a jelenségre, a falvak polgármesterei kéz a kézben kezdték oldani az egyre csípősebb problémát.

Fotó: archívum

Mátyusföld és Csallóköz településein egyre nagyobb kellemetlenséget okoz az embereknek a napokban egyre erősödő, életminőséget rontó szúnyoginvázió. Mivel most kelnek ki a lárvák, a Feketevíz, a Kis-Duna és a Dudvág-menti falvakban hirtelen jelentős mértékben megszaporodott a csípőszúnyogok száma. A lakosok napok óta panaszkodnak a szúnyogok által okozott kellemetlenségekre, az egyedek olyan helyeken is megjelentek, ahol eddig nem volt megszokott a szúnyoginvázió.

A problémát a mátyusföldi és csallóközi falvak polgármesterei is észlelték, többen az együttműködés jegyében keresnek megoldást.

A mátyusföldi Nádszeg, Királyrév, Alsóhatár, Vezekény, Hidaskürt, Alsó-és Felsőszeli falvaiban jelenleg azt próbálják kideríteni válsághelyzet állhat -e fent.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere arról értesítette portálunkat, június 11-én, kedden este szakértő mikrobiológus vesz majd mintát a vizekből, és megvizsgálja a szúnyoglárvákat is, az elkészített jelentés alapján derülhet ki, hogy válsághelyzetről van e szó. Amennyiben fennáll a válság, a községek kérvényezhetik a Környezetvédelmi Minisztériumtól a szúnyogirtásra költött összeg átfizetését. Ha nem jelenthető ki a szükségállapot, a faluknak önrészből kell megoldaniuk a permetezést. A szakvéleményre a járási közegészségügyi hivatalnak is szüksége van, mivel ők engedélyezik az irtást az ezzel szakszerűen foglalkozó cégeknek. Kacz Éva közölte Nádszegen június 13-án 21:00 óra után a község egész területén szúnyogirtásra kerül sor. A szúnyogirtó permet emberre, állatra és más élőlényre nem káros, ennek ellenére javasolt az ablakok, ajtók zárva tartása a permetezés ideje alatt. Kérik a méhészeket, hogy méheik érdekében tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. A faluvezető elárulta portálunknak, akár hat-hétezer eurójukba is kerülhet az irtás.

Frissítés:
Az esti órákban Nasir Jalili, pozsonyi mikrobiológus az elemzések alapján megállapította, hogy Nádszegen másod-, az erdős területeken harmadfokúnak minősíthető a szúnyoginvázió.
A tallósi polgármester, Horváth Zoltán közölte portálunkkal, hogy községükben is oldják a szúnyogirtás kérdését.

Rosszabb helyzetben van a szomszédos Királyrév, hiszen a kis faluban nem tudják önrészből kigazdálkodni a szúnyogirtást – mondta a ma7-nek Agócs Gergely, hozzátette, a művelet irgalmatlanul drága, három eurót kell fizetni hektáronként. Reménykedik benne, hogy a szúnyogmonitoring után tudnak támogatásért folyamodni.

Alsószeli polgármestere, Kovács Lajos arról értesítette portálunkat, a szomszédos Felsőszeli első emberével, Dobosy Pállal együtt akarják elvégeztetni a szúnyogmonitoringot, és ennek fényében megtenni a szükséges lépéseket. Hasonló a helyzet Vezekény és Hidaskürt falukban is, ahol szintén zajlik a monitoring. Csady Zsuzsanna, Feketenyék polgármester-asszonya tudatta portálunkkal, a járási hivatal értesítése szükséges ahhoz, hogy a faluk tudják, hol és milyen formában lehet irtani a szúnyogokat. A rendelet nélkül a községek nem léphetnek, hiszen nem lehet akármilyen vegyszerrel permetezni, figyelembe kell venni a természetes élőközösségek rendszerét is. A polgármesternő úgy értesült, a galántai járási hivatal rendelete június 12-én megérkezik a községek polgármestereihez.

A szúnyoginvázió Galánta városát is érinti, holott az előző években a járási várost elkerülte ez a probléma.

Peter Paška, Galánta első embere úgy nyilatkozott, a városnak nincsenek meg a megfelelő eszközei a szúnyogirtáshoz és nem is volt ezelőtt szokás a városban ez a lépés, valamint nem fér össze a zöld infrastruktúrával a kémiai permetezés. A város honlapján és az email- rendszerben is tájékoztatták a lakosságot arról hogyan védekezzenek a szúnyogok ellen.

A Vágsellye járásbeli Deáki község területén június 12-én, szerdán 23.00 óra után kerül sor szúnyogirtásra kerül. Rossz idő esetén másnap, június 13-án, csütörtökön reggel 5.00 órakor lesz permetezve.
0 HOZZÁSZÓLÁS