2021. május 29., 08:54

Szőttes Tábor tizenhetedszer

Tizenhetedik alkalommal rendezi meg néptánctáborát a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. A 2021. július 2–11. között megvalósuló tábort két részre osztják, az első felében a gyerekeket, a másodikban az ifi és a felnőtt korosztályt várják Alsóbodokon.

szőttes
Fotó: Archív felvétel

A gyerekeknél és a felnőtteknél is neves, elismert szakemberek biztosítják az oktatást, a táncokat pedig igyekeznek úgy összeválogatni, hogy erdélyi és felvidéki anyaggal is megismerkedhessenek a táborlakók.  A gyerektábort 2021. július 2–6. között tartják. A 8–10 éves korosztálynak bogyiszlói táncokat tanít Horváth Mária és Gémesi Zoltán, a 11–13 éveseknek pedig györgyfalvi táncokat Busai Zsuzsanna és Busai Norbert. Lesznek még vetélkedők, kézműves-foglalkozások, illetve aprók tánca, és sok más program várja a résztvevőket, köztük Boka Gábor Színháza, ahol a gyerekek aktív résztvevői is lehetnek az előadásnak.

2021. július 7–11. között az ifik és a felnőtt korosztály tagjai tanulhatnak mérai táncokat Fejér Erikától és Taba Csabától.

Az esti táncházakban zoboralji táncokat oktat Kassai Zsuzsanna és Reicher Richárd, illetve magyarpalatkai táncokat Horváth Mária és Gémesi Zoltán, de koncerteket és kézműves-foglalkozásokat is találhatunk a további programok között. A kézműves-foglalkozások között a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt olyan dolgok lesznek túlsúlyban, mint például a nyakláncfűzés, a kendőhímezés, a keszkenő varrása vagy a horgolás, amikkel a résztvevők gazdagítják a saját néptáncos kelléktárukat, és egy-egy fellépés vagy táncház alkalmával magukkal vihetnek, viselhetnek.

szőttes
Fotó:  Archív felvétel
A táborról a szervezőgárda – és a néptáncegyüttes – tagjaival, Füzék György-gyel, Janikovics Ráchellel és Pap Boglárkával beszélgettünk. Elmondták, hogy a járványügyi intézkedések fokozatos feloldásával lassan visszatér az élet a próbaterembe, és remélik, a tábort is korlátozások nélkül tarthatják meg. Az idén újdonság, hogy különválasztották a gyerek- és a felnőtt-tábort. Ettől egyebek mellett azt remélik, hogy bensőségesebb, meghittebb lesz a rendezvény, illetve a kisebb létszám a szakmai munkának is előnyére válik.

A táborban nemcsak a táncanyag, illetve a népi kultúrához, hagyományokhoz kötődő szokások átadására építenek, hanem a szociális kapcsolatok erősítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen ezek igencsak megszenvedték az elmúlt időszakot.

Hangsúlyozták, mindig az volt a céljuk, hogy ez ne bennfentes tábor legyen, hanem mindenki számára elérhető,

legyen szó néptánccsoportok tagjairól vagy egyéni érdeklődőkről, gyakorlott táncosokról, haladókról vagy akár kezdőkről, akik nem foglalkoznak aktívan a tánccal. Mindenkit várnak, aki szeretne kikapcsolódni, új táncokkal megismerkedni, barátokat szerezni. A kicsikben pedig szeretnének kötődést kialakítani nemcsak a tánc, hanem a közösségi esemény iránt is. Ugyanis az a cél, hogy a rendezvény találkozópont legyen, ahol összejöhetnek a hasonló érdeklődésű emberek az ország, illetve a világ különböző részeiről.

Jelentkezni a Szőttes honlapján (szottes.sk/tabor) lehet, ugyanitt, illetve a tábor Facebook-eseményén elérhetők az aktuális információk. Ha valakinek kérdése lenne, a +421 917 343 469-es és a +421 907 353 936-os telefonszámon, illetve a szottes@szottes.sk e-mail-címen kaphat választ.           

Megjelent a Magyar7 2021/21. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!