Szoros kapcsolatot ígér a választókkal Nagy Dávid, Érsekújvár alpolgármestere

Száraz Dénes 2018. október 07., 10:10

Nagy Dávid ügyvéd az MKP érsekújvári szervezetének elnöke, fiatal önkormányzati képviselője és a választási időszak félidejétől a város alpolgármestere. Közéleti tevékenységre termett aktív ember, aki fiatal kora ellenére már számos eredménnyel büszkélkedhetne, de nem teszi, mivel szerénysége közismert. Egy közösségünkért mélyen elkötelezett, sportrajongó fiatalember.

Fotó: Archív felvétel

DAC vagy Fradi? Vagy ez rossz kérdés? Olyan, mintha a szülők között kellene választani?

„Szabadság szerelem, e kettő kell nekem.” – írja Petőfi. A DAC valahol a szabadság szimbóluma, ahol mindenki szabadon, anyanyelvén buzdíthatja kedvenc csapatát. Egyfajta manifesztum ez a Felvidéken, hiszen a DAC-meccs olyan esemény, ahol mindenki együtt énekeli a Himnuszt és a Nélküled című dalt, megkönnyezve a kisebbségi lét minden szépségét és megpróbáltatását. A Fradi pedig a szerelem! Első focis emlékek, apáról fiúra terjedő hagyomány. A költővel ellentétben nekem szerencsére nem kell folytatnom a verset, választanom a kettő közül.

Más téma! November 10-én helyhatósági választások lesznek az országban. A MKP színeiben indulva közel négy év képviselői munka áll Ön mögött az érsekújvári önkormányzatban, lassan lejár a mandátuma. Azt hiszem, a legfiatalabb képviselő volt a testületben. Izgalmas volt?

Valóban, gyorsan elszaladt ez a négy év. Mindenképp egy új fejezet nyílt meg az éltemben. Az önkormányzatiságnak megvan a maga bája. Hiszen ez a fajta képviselet van úgymond legközelebb az emberhez. A testületben meghozott döntéseket, illetve a városházán elbírált kérvényeket egyből saját bőrén tapasztalja a polgár. Ezért fontos az aktív és rendszeres kommunikáció a képviselő és választó között. Nem elég négyévente megjelenni és szemtelenül megígérni mindent. Az önkormányzati képviselet napi szintű munka, amely nem ismert hétvégét vagy ünnepet. Ezt a hozzáállást próbáltam az elmúlt négy évben gyakorolni. Különböző kommunikációs csatornákat hoztam létre: képviselői telefon és postaláda, Facebook-oldal, beszámolók a honlapomon, személyes találkozások. Úgy érzem, meg is van az eredménye, hiszen sok embernek tudtam, tudtunk így segíteni. Izgalmas volt!

Fotó: Archív felvétel

Tapasztalatszerzés volt az eltelt négy év, vagy rögtön mélyvíz?

Folytatva a gondolatot, legfiatalabbként először is meg kellett tapasztalnom a gyakorlatot. Ez az élet rendje. Hiába van minden szabály kőbe vésve, az elmélet nem elég. Sokat tanultam és a mai napig tanulok a régi motorosoktól. Hiszen négy év alatt nem lehet elsajátítani 20 évnyi tapasztalatot. Ez viszont nem jelenti azt, hogy el lehetett kerülni a mélyvizet. Legyen a képviselő bármennyire tapasztalt (vagy épp tapasztalatlan), felelősséggel tartozik a választói iránt, tehát az első naptól kezdve fel kell nőni a feladathoz. Azt, hogy ez mennyire sikerült, azt majd a választásokon értékelik a szavazók.

Korán jött vagy későn az alpolgármesteri tisztség? Arra gondolok, hogy egyrészt fiatalon érte ez a kinevezés, lévén a város történetének legfiatalabb alpolgármestere, másrészt viszont csak a választási ciklus félidejében nevezte ki Önt másik helyettesének a polgármester.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezt a tisztséget betölthettem. Köszönet innen is Klein Ottokár polgármesternek a bizalomért. Abból a szempontból lehet, hogy szerencsés volt a későbbi kinevezés, hogy már némi képviselői tapasztalattal a hátam mögött ülhettem az alpolgármesteri székbe. Ezzel a tisztséggel sok munka jár. A város képviselésén és irodai munkán kívül a választási körzet kitágul az egész városra. Értelemszerűen ezáltal gyarapodnak a megkeresések is a polgárok részéről. Azért vagyunk viszont, hogy segítsünk és mi nagyon szívesen segítünk is.

Kívülállóként úgy festett a dolog, hogy rögtön a választási időszak elejétől látványosan három részre szakadt az érsekújvári képviselőtestület. Volt egy MKP-Most-Híd koalíció MKP-s túlsúllyal, létezett a függetlenek csoportja és a szlovák koalíció. Az előző választási időszakokban az MKP és a szlovák koalíció mindig élesen egymásnak feszült, a függetlenek pedig ide-oda vándoroltak. Négy éve viszont némi meglepetésre a szlovák és a magyar koalíció színeiben mandátumot szerzett képviselők összefogtak, ami aztán a lényeges szavazások többségében meg is nyilvánult. Hogyan jött létre ez a váratlan megegyezés?

A választásokat követően megkeresett egy szlovák nyelvű lap, amelynek akkor azt nyilatkoztam, hogy az elkövetkezendő négy évben egy hajóban kell eveznünk. Így is lett! Nagyon örülök, hogy megteremtettük ebben az értelemben is a „békét” a városban, illetve a városi testületben. Nem foglalkoztam a múlttal, tiszta lappal kezdtem. Szerencsére nem a nemzetiség mentén oszlott meg a testület, hanem lényegében a tenni akarók és kritikusok tábora alakult ki. Akik komolyan gondolták, hogy városunk egy jobb hely legyen, és ezért igyekeztek valamit tenni is, beültek a közös hajóba és egy irányba eveztünk. Mint minden együttműködésben, természetesen köztünk is voltak nézeteltérések, de a közös akarat – városunk fejlesztése mindig győzedelmeskedett. A bírálók sajnos nem szálltak be a hajóba.

A legutóbbi helyhatósági választásokon nem sok magyarok által lakott településen indult közösen az MKP a Most-Híddal. Újvárban négy éve sikerült megegyezni, most nem. Mi történt?

Vannak települések, ahol megengedhetik maguknak azt a „luxust”, hogy magyar jelöltek egymásnak konkuráljanak. Érsekújvár sajnos nem ilyen hely. A nyelvhatáron vagyunk és számunk évről évre csökken. Ilyenkor félre kell tenni a személyes vagy pártpolitikai ellentéteket és érdekeket. Sok mindennel nem értünk egyet, főleg, ha figyeljük a sorozatos botrányokat a „nagypolitikában”. Városi szinten viszont a cél az, hogy közösségünk érdekei képviselve legyenek. Ez megosztottsággal nem fog működni. Idén nem jött össze a közös lista, nem rajtunk múlott, viszont elértük azt, hogy a két párt képviselőjelöltjei a nyolc választási körzet közül csak egyben keresztezik egymást, a többiben annyian indulnak, ahány mandátumszerzési lehetőség van.

Képgalériánk:
Fotó: Archív felvétel

Kifejezte már nyíltan az MKP és a Most-Híd, hogy a jelenlegi polgármestert támogatják? Négy éve ugyanis ebben nem volt megegyezés.

Négy polgármesterjelölt indul idén a helyhatósági választásokon Érsekújvárban. Klein Otokár, a jelenlegi polgármester újra megméretteti magát, az ellenzéki tömörülésnek is lesz saját jelöltje, a Kotleba-féle párt is indít és a Most-Híd is állított jelöltet. Az MKP helyi szervezete az október 8-ai sajtótájékoztatóján fogja bejelenteni, hogy kit támogat majd közülük (Sokat sejtető viszont, hogy a sajtótájékoztató a meghívó szerint a városházán lesz – a szerző megjegyzése.)

Ha csak a magyar szempontból nézzük az eltelt négy évet, sokan úgy vélik, hogy Érsekújvárban nagy előrelépés volt tapasztalható a kétnyelvűség területén, de a városi cégekben és a városháza vezető pozícióban mintha kevesebb lenne a magyar nemzetiségű az előző időszakokhoz képest. Ön hogyan látja ezt?

A kétnyelvűség megőrzése nagyon fontos. Hiszen ahol eltűnnek a feliratok, ott abbamarad az anyanyelvhasználat. Ahol nem beszélnek az emberek anyanyelvükön, ott elvész a nemzet. Tapasztaljuk ezt országszerte és ennek próbáltunk megállj-t parancsolni Újvárban. A visszhangok jók. Többször előfordult, hogy az utcán azzal állítottak meg, hogy újra mernek magyarul beszélni a városban. Visszajöttek a feliratok, visszajött a nyelv! Természetesen nem másokat szeretnénk ezzel elnyomni, csupán a legtermészetesebb dolgot szeretnénk biztosítani – hogy mindenki otthon érezze megát városunkban. Ami a cégek vezető tisztségeit illeti, itt van még hova fejlődni és ez a jövő egyik feladata lesz. Az igazsághoz viszont hozzátartozik az is, hogy előbb meg kell találni a megfelelő szakembereket.

Voltak Érsekújvárban olyan látványos fejlesztések, eredmények az elmúlt négy év során, amelyekre jogosan büszke az önkormányzat, és amelyekre akár a város polgárai is csettintenek egyet elismerően?

Úgy gondolom, számos olyan fejlesztés tartozik a mostani számadáshoz, amelyekkel régebben az előző önkormányzat hasztalanul próbálkoztak. Gondolok elsősorban az elhanyagolt utcaburkolatokra és járdákra, melyeket nagyrészt sikerült új köntösbe öltöztetni. Létesítményekben körülnézve a régi magyar huszárlaktanya műemlék értékű lovardájának felújítására lehetünk büszkék, amellyel a város egy új kulturális központtal gazdagodott. Nem beszélve arról, hogy a II. világháború bombázásaiban nagyrészt elpusztult magyar történelmi épületek közül egyet sikerült megmenteni! De megszépült és ebben a formában sokkal több látogatót vonz a Tatárik strand és az uszoda valamint a Béke mozi is. Érsekújvár mezővárosi jellegében mindig meghatározó volt a piactér, amelyet most hosszú évek eredménytelen próbálkozási után végre sikerült befedni. A lakótelepek arculatán is sokat változtatott az új szeméttárolók elhelyezése és a több száz kiültetett facsemete. A városban éveken keresztül egymásnak feszült a két legjelentősebb magyar civil szervezet, amelyeket végre sikerült y kibékíteni, sőt, már sikeresen együtt is működnek a kultúra területén.

Üzenet a jövőbe?

Mi a tisztességes és polgár közeli politizálás hívei vagyunk, akik a megosztás helyett az összefogást és együttműködést hirdetik. Csupán így érhetünk el eredményeket városunk további fejlesztésében. Az elérhetőségeink nyilvánosak, a választásokat követően továbbra is szoros kapcsolatban szeretnénk állni a polgárokkal. Ez mindnyájunk közös érdeke!

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS