2020. augusztus 10., 11:16

Szórakozás és játék a Kaszás Attila verstáborban VIDEÓVAL

Tizenharmadik alkalommal került idén megrendezésre a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál a mátyusföldi Zsigárdon. A legendás színművészről elnevezett fesztivált idén a Gál Tamás és Kiss Szilvia színművészek által vezetett verstábor zárta.

Médialapozó

A koronavírus járvány a Kaszás Attila fesztivált sem kímélte, a néptánc és népzenei tábor, valamint a hatalmas tömeget összefogó gála is elmaradt, ennek ellenére mind a júliusi kistérségi kézműves táborban, mind az augusztus 4-7 között megrendezésre kerülő verstáborban élt a hagyomány, a kultúra és a művészet.

Az idei verstábort a tábor vezetői Kiss Szilvia és Gál Tamás színművészek József Attila munkássága és költészete köré építették fel.

A verstáborban jó a hangulat, folyik a játék, pattognak a zenei ritmusok, a színpadon ütemet kopognak a cipőcskék, a zsigárdi kultúrház minden egyes sarkából árad a vers a muzsika, a gyerekek egyértelműen jól érzik magukat.  De nem csak játék van a táborban, hanem kemény munka is, hiszen a táborzáróra minden évben egy versszínházat varázsolnak a színpadra – meséli Gál Tamás, aki szerint ennek a tábornak az a célja, hogy a gyerekek ne az asztalnál ülve elemezzék a verseket, hanem észrevétlenül szívják magukba a költészetet, örömük legyen a művészet minden egyes pillanatában. 

Kiss Szilvia gyakorlott táborvezető. Elmondja, az, hogy mit fog tartalmazni a négy nap alatt színpadra vitt műsor, mindig a helyszínen dől el, attól függően, milyen verseket hoznak magukkal a gyerekek. Idén, ifjabb korosztály lévén, készültek olyan József Attila versekkel is, amelyek ismertebbek, mint például a Mama vagy a Kertész leszek, de igyekeztek megfogni azokat a költeményeket is, elemzés és előadás szempontjából, amelyek kevésbé ismertek a nagyközönség számára.

Szilvia szerint a táborban élvezetes, szabad szellemű munkának kell folynia, az a cél, hogy a gyerekek élvezzék a versek hangulatát, a színpadot, ehhez a zene jelent nagyszerű eszközt.

Kiss Szilvia idén nem kizárólag táborvezetőként szerepelt a Kaszás Attila Kulturális Fesztiválon, a felvidéki hagyományok és művészetek őrzőjeként ő kapta a Pro Traditione díjat. Ezt az elismerést olyan a magyar kultúra, sport, tudomány vagy más jeles területen működő személy, illetve intézmény kaphatja meg, aki érdemben és minőségben is nagyot alkotott, méltó módon képviseli a Felvidéket.

A verstáborról készített részletes összefoglalónkat a Magyar7 hetilap következő számában olvashatják.

+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.