lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. február 19., 17:11

Szombat reggeltől helyben oltják be a komáromi pedagógusokat

Korábban arról számoltunk be: a Komáromi járásbeli pedagógusok a Covid-19 elleni oltás kapcsán arra várnak, hogy a helyi kórházban működő oltóközpontban kapják meg a vakcinát, s e célból ne kelljen a legrosszabb, fekete besorolású Nyitrai járásba utazniuk. A kórházat működtető Agel Slovakia Rt. szóvivője akkor a Ma7.sk-t arról tájékoztatta, hogy a komáromi kórház az egészségügyi tárcától még nem kapott arra vonatkozó ígéretet, hogy ezen intézmény részére biztosítja a kellő vakcinakészletet. Végre fordult a kocka, s így szombaton 8 órától mégis helyben olthatják be őket.

Galéria
+1 kép a galériában
A komáromi városi rendőrség is segédkezett az iskoláknak szánt védőeszközök szétosztásában.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az örvendetes lépés kapcsán február 19-én Banai Tóth Pál, a Komáromi Járási Hivatal elöljárója Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével közös sajtótájékoztatót tartott az Ügyfélközpont előtt. Egyúttal a pedagógusok számára elkészített, védőeszközöket tartalmazó csomagokról is szóltak, amelyeket azt követően a városi rendőrök segítségével osztottak szét a komáromi iskolákban.

Szombat reggeltől helyben oltják be a komáromi pedagógusokat
Banai Tóth Pál, a Komáromi Járási Hivatal elöljárója és Keszegh Béla, Komárom polgármestere
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ahogy elhangzott: az egészségügyi minisztérium február 17-én mégis jóváhagyta azon oltóközpontok bővítését, ahol a pedagógusokat is beolthatják. Azok közé besorolták a komáromit is, amelyben február 20-án (szombaton) 8 órakor kezdődik az AstraZeneca vakcinájával való tömeges beoltásuk.

A városba 500 vakcina érkezik, amit korábban 418 pedagógus igényelt.

A polgármester hangsúlyozta: a vonatkozó listák elkészítésekor nem tettek különbséget az önkormányzati, megyei, egyházi fenntartású iskolák között, mert mindenütt a lehető legjobban szeretnék óvni a megfertőződéstől a pedagógusokat és a tanítványaikat.

Minden komáromi iskolásért felelősséggel tartozunk!“

– szögezte le.

Szombat reggeltől helyben oltják be a komáromi pedagógusokat
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Banai Tóth Pál járási elöljáró Keszegh polgármesternek átadta azokat a komáromi pedagógusoknak szánt, védőeszközöket tartalmazó csomagokat is, amelyeket az állam biztosított, ám a szétosztásuk a járási hivatal feladata.

Összesen 517 pedagógus számára fejenként 5 darab egyszer használatos sebészeti szájmaszkot, 1-1 darab FFP2 reszpirátort és arcpajzsot biztosítottak. Továbbá személyenként ugyanennyi védőeszközt különítettek el a járás további 1500 pedagógusának is.

Megemlítették, hogy az önkormányzatok eddig magukra vállalták a tesztelések költségeit, amiből az állam minden mintavételnél személyenként 5 eurót térít meg. Az utólagos kifizetések már elkezdődtek, eddig az első tesztelési kör kiadásait kapták vissza, s várják a további térítéseket.

Komárom város az eddigi 4 tesztelésre 238 ezer eurót költött, s mivel továbbra is a bordó járások közé tartozik, ezért február 20-án és 21-én folytatja a lakosság tömeges szűrését.

Szombat reggeltől helyben oltják be a komáromi pedagógusokat
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Keszegh Béla hangsúlyozta: prioritásuknak tartották, hogy a tanulók mielőbb visszatérhessenek az iskolába. E célból nemcsak ma, hanem folyamatosan biztosítják a pedagógusok és a szülők tesztelését, valamint a különféle védőeszközöket, újabban pedig a helyben történő beoltásukat. Az utóbbi kapcsán sokáig egyezkedtek az egészségügyi tárcával.

A kórházi oltóközpont már készen áll a szombati oltásra, amire majd az e célra kialakított rendelőkben kerül sor. Arról még nincs tudomása, hogy az 55 éven felüli pedagógusokat mikor oltják majd. Azt azonban megígérte, hogy a Szlovákiába érkező oltóanyagok igazságos szétosztásáért minden tőlük telhetőt megtesznek.

Az önkormányzat szervezésében történő e hétvégi mintavételről megtudtuk: csak szombaton 8-13 óra között tesztelnek a kavai kultúrházban, 8-19 óra között pedig Örsújfalu focipályáján. Szombaton és vasárnap 8-13, majd az ebédszünet után 14-19 óra között is folyik majd a szűrés a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában, a Matica-székházban, a Városi Sportcsarnokban, valamint az Építők utcai Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában.

A megszokott módon lehetőség nyílik a regisztrációra a www.kntest.sk oldalon. A városvezetés a szülőket és a pedagógusokat arra kéri, hogy csak az iskolákban megnyíló regisztrációs helyeken vegyék igénybe, a tovább mintavételi helyeket hagyják meg a többi lakosnak. A várakozási időkről majd újra folyamatos tájékoztatást nyújtanak.

 

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.