2023. október 13., 15:15

Szobrot kapott Petőfi Sándor Ipolynyéken

2023. szeptember 29-én avatták fel Petőfi Sándor szobrát Ipolynyéken. A nagy költő születésének 200. évfordulója alkalmából életre hívott rendezvény a helyi Csemadok-székház parkjában valósult meg.

petőfi
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Nagykürtösi járásban eddig semmilyen emlékhelye nem volt Petőfi Sándornak.

A régió területén ugyan van több emlékhely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, de a szabadságharcot nem lehet Petőfi Sándor nélkül elképzelni, így jogosultsága mindenképpen van, még ha tudomásunk szerint nem is járt ezen a területen.

Két évvel ezelőtt tudomásomra jutott, hogy a Kultúra Lovagrendje négy Petőfi-mellszobrot rendelt Csoma Gergely budapesti szobrászművésznél. Ezekből három elkelt Magyarországon, a negyedikre mi tartottunk igényt, így hozzánk került – tájékoztatott a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke, Balogh Gábor, aki 2021 januárjától maga is a Magyar Kultúra Lovagja. Mivel az anyagiak mostanra gyűltek össze, így csak idén kerülhetett sor a szobor ünnepélyes felavatására, mint mondja, stílusosan szeptember végén.

– Mivel a szobrot a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szerezte be és viselte az ezzel járó költségeket, nyilvánvaló volt, hogy mi döntünk az elhelyezéséről is. Járásunkban csupán a mi választmányunknak van saját ingatlanja, illetve megfelelő területtel rendelkező székhelye, így viszonylag könnyű volt a döntés a szobor elhelyezéséről.

A szoboravatás tartalmas kultúrműsora során közreműködött a helyi Palóc Népdalkör, Lőrincz Sarolta Aranka, Csábi István, valamint a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság két tagja, Ember István és László Péter. Az emlékmű Parák József püspöki helynök általi felszentelésén Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövete, Balogh Csaba is tiszteletét tette. Oriskó Norbert újságíró ünnepi beszédét követően a megjelentek megtekinthették az Ahogy Petőfi szeretett című vándorkiállítást is.

A tizenkét részből álló tárlat, amelyet a költő születésének 200. évfordulójára a Szövetség a Közös Célokért álmodott meg, Petőfi életműve előtt tiszteleg.

„A tárlat azon értékekre próbál rámutatni, amelyek ma is a legfontosabbak: a tiszta jellemre, a szeretetre, a barátságra, a hitre. Petőfi egyszerre szerette a családját, a barátait, a hazáját, a nemzetét és küzdött a közösség boldogulásáért” – fogalmazták meg az alkotók.

Megjelent a Magyar7 2023/41. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.