Szobrot kapott II. Koháry István Füleken

Szvorák Emese 2019. augusztus 17., 16:46

A XXIX. Palóc Napok és Városnapok keretében szoboravató ünnepséget tartottak Füleken, melyen leleplezték és felszentelték II. Koháry István gróf mellszobrát.

Fotó: Schnelczer Zoltán

A szobor elkészítését a Koháry polgári társulás kezdeményezte. A társulás nevében Estefán László, elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Agócs Attila, polgármester foglalta össze

II. Koháry István országbíró, a török elleni harcok hőse, az utolsó füleki várkapitány, Fülek ferences templomának építtetője, iskolák alapítója és támogatója

gazdag életművét.

Fotó: Schnelczer Zoltán

„Azon kívül, hogy II. Koháry István Fülek utolsó főkapitányaként ismert, nagyon jelentős mértékben hozzájárult a város újraélesztéséhez a lerombolást követően. Egyrészt az 1690-es években ő volt az, aki kezdeményezte az újratelepítést, másrészt pedig jelentős összegekkel támogatta a helyi kultúrát, a ferenceseket. Fejlesztette a kolostort, annak könyvtárát, ahol ma is őriznek egy olyan antifonálét (liturgikus könyv), amit ő vásárolt 1725-ben. És a katolikus templom befejezése is az ő nevéhez fűződik”- ismertette a polgármester.

Fotó: Schnelczer Zoltán

Füleket körbelengi Koháry kultusza. Alapiskola, tér, polgári társulás és cserkészcsapat viseli a nevét.

„A Füleki Vármúzeum is igyekszik tisztelegni az emléke előtt. A füleki várban található egy dombormű Koháry István képmásával, ami két éve került elhelyezésre. Illetve szakmai szinten is próbáljuk az életével, a munkásságával kapcsolatos minden történelmi jellegű információt összefogni és bemutatni az érdeklődőknek, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon. Ezt konkrétan a szakmai publikációinkon, a Discussiones Filekienses című sorozatunkon keresztül igyekszünk megtenni”- nyilatkozta Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója.

Fotó: Schnelczer Zoltán

A szobor közadakozásból készült. Kivitelezője Lantos Györgyi, magyarországi szobrászművész.

„A taggyűlésen döntöttünk a szobor elkészíttetéséről. Az anyagi kiadások fedezése érdekében közadakozást hirdettünk ún. „téglajegyek” árusításával, illetve a lakosok az adó 2%-nak felajánlásával is támogathatták a gyűjtést. Mivel a társulás két évtized után befejezi a közös munkát, úgy döntöttünk, hogy a megmaradt pénzünket a szobor megalkotásába fektetjük”- mondta Estefán László, elnök.

Képgalériánk:
Fotó: Schnelczer Zoltán

A felszentelést követően a város vezetése, és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet. II. Koháry István szobra a róla elnevezett téren, a helyi római katolikus templom előtt kapott helyet, ahol vigyázó tekintetével figyeli az arra járókat.
0 HOZZÁSZÓLÁS