2024. május 15., 17:50

Szoborsorsaink Galántán

Szoborsosraink című könyvét mutatta be Orosz Örs a Mátyusföldön. A Sine Metu polgári társulás elnöke az emlékvédelmet a felvidéki aktív fiatalok és tenni akarók figyelmébe ajánlja.

Szoborsorsaink
Galéria
+11 kép a galériában
Orosz Örs könyvbemutatót tartott Galántán. Szoborsorsainkról mesélt
Fotó: Horváth Adrián

Orosz Örs a 2022-ben megjelent Szoborsorsaink című könyvét mutatta be a Mátyusföldön.

A Sine Metu polgári társulás elnöke a közelmúltban szerkesztette meg a Szlovákia - a történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiáját. Galántára elhozta ezt a közel ezer oldalas pompás, hiánypótló kiadványt is, amelynek bemutatójára és keresztelőjére május 20-én kerül majd sor Dunaszerdahelyen.

A Sine Metu kiadójából kikerült könyvből a forgalmazó Családi Könyvklub már az első héten eladta szinte az összes példányt az első kiadásból, így további kiadást kellett rendelni – tudtuk meg Orosz Örstől.

A Magyar Szövetség listáján szereplő EP képviselő-jelölt Orosz Örssek portálunk újságírója, Szomolai Andrea beszélgetett a felvidéki emlékvédelemről és szoborsorsokról a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházában. A közönség nyílt érdeklődéssel fogadta a Sine Metu elnökének izgalmas történeteit.

Orosz Örs mesélt a szútori harangmentésről, arról, milyen izgalmas körülmények között leltek rá a lőcsei eredeti aranyozott öntvény honvédszoborra, milyen sorsra jutott a kassai negyvennyolcas honvédszobor, valamint arról, hogyan nem találták meg Czuczor Gergely szobrát egy érsekújvári iskola kútjában.

Elárulta, újabban ő maga foglalkozik a kutak feltárásával, miután kitanulta annak technikáját, régebben az ilyen bevetésekre a Sine Metu profi hegymászójának szolgáltatásait vették igénybe.

A Sine Metu társulás mára szervezetten működik, megvannak már a tapasztalataik és kapcsolataik ahhoz, hogy sikeresen vegyék a bürokráciai akadályokat is, valamint nagy projektekben is részt vegyenek.

A Szoborsorsaink című kiadvány Orosz Örs és csapatának értékmentő munkálatát tárja fel, közel ezer fénykép segítségével. Kiváló útmutató történészeknek, érdeklődőknek, de turistáknak is ahhoz, hogy olyan helyeket és emlékműveket fedezhessenek fel, amelyeket a múlt század történelmi viharai, vagy nemzetiségek és politikai összecsapások alaposan megtépáztak.

A borítóra a kiadó egy régi, történelmi fotót akart tenni, mi azonban ragaszkodtunk egy élő, lélegző képhez, amely azt szimbolizálja, itt vagyunk, tenni akarunk, teszünk és tenni is fogunk. A mi feladatunk megőrizni, megtalálni és újra felépíteni azt, amit őseink ránk hagytak”

– magyarázta Orosz Örs.

A közönségtalálkozó során a szerző sokáig beszélgetett az érdeklődőkkel a felvidéki régiók magyarságát érintő kérdésekről, szórvány és tömbvidékek harcai közti különbségekről.

Szoborsorsaink
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.