2022. június 17., 16:00

Szív és láb egyszerre dobbant - dübörög a kulturális élet Komáromban

Sokféle jelzővel illették már Komáromot, de a fesztiválváros kifejezetten találó. Azért például, mert múlt szombaton párhuzamosan valósult meg a városban a jubileumi, XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál és első alkalommal a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál. Eközben meg a belvárosban már a június 15-én kezdődő 57. Jókai Napokra készültek.

Komárom
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Amikor idén márciusban Dunaszerdahelyről a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központba helyezte át székhelyét a 34 együttest tömörítő Táncfórum, a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, az Egressy vezetőségével együtt célul tűzte ki, hogy Komárom ismét váljon a néptáncosok és a tánc-házmozgalom Mekkájává.

Tudvalevő, hogy

a Felvidéken először Dunaszerdahelyen rendeztek táncházat, majd a múlt század ´90-es éveiben Komárom lett a hazai magyar táncházmozgalom központja.

Nos, a célkitűzés csöppet sem volt túlzás. Május elején a folklór szerelmesei élvezhették a Szlovákiai Magyar Táncáztalálkozót, amely minden tekintetben méltó volt a magyar táncházmozgalom idei, 50. születésnapjához, majd a Duna Művészegyüttes június 4-én, a trianoni megemlékezés kapcsán mutatta be a Gyertyaláng című táncszínházi előadását, amit egy héttel később az első ízben megrendezett Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál követett.

Alig hűlt hát ki az összetartozás táncán június 4-én felforrósodott Klapka tér, azt egy héttel később a Csoóri Fesztivál népzenészei és táncosai népesítették be az Együtt a Kárpát-medencében jelmondat jegyében. Az összmagyar és ingyenes Csoóri Fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt mutassa be az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát és résztvevőinek sokaságát. Harminc helyszínen, köztük a Felvidéken a Táncfórum és a Keleti Erő összefogása jóvoltából Komáromban, illetve Nagyidán egyidőben, bő 10 ezer népviseletbe öltözött néptáncos ropta őseink táncait a muzsikaszóra.

A fesztiválnyitányt mindenütt, így Komáromban is a református nagytemplomban megtartott istentisztelet jelentette, amit a fesztiválozók látványos felvonulása követett.

A Klapka téren volt a közös ének, a körtánc és a Felvidék táncainak improvizatív bemutatása. Bónuszként az éppen 18 éves zselízi táncost, Révész Bálintot szülinapi dallal köszöntötték fel a zenészek. Délután az Egressy melletti téren zenekari koncertekkel folytatódott az össznépi vigadalom. Akinek pedig még maradt ereje, az a Borozóban folytathatta a táncházban. Mi tagadás, a Duna-parti városban is sokan várják az új fesztivál folytatását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.