2023. június 13., 17:26

Színes krétákkal álmodik a galántai Csemadok-ház. Képek a mátyusföldi juniálisról

A galántai Csemadok örömünnepe volt az idei mátyusföldi juniális. Rekordszámú érdeklődő vett részt a népi kultúrát és magyar hagyományokat őrző előadásokon.

mátyusföldi juniális
Galéria
+12 kép a galériában
Vigadalom a mátyusföldi juniálison
Fotó: Szomolai Andrea

A juniális programot szinte a Csemadok szervezet megalakulásától megrendezik – tudtuk meg Mézes Rudolftól, a nyugati regionális titkártól.

A juniálisnak a rendszerváltás előtti időkben különböző helyszínek adtak otthont, volt, amikor Nádszegen, Nemeskosúton, Vágfarkasdon vagy Vágtornócon tartották meg. A rendszerváltást követően a rendezvénysorozat „pihent”, majd, amikor a kilencvenes évek második felében a galántai Csemadok megszerezte a mai Csemadok házat, átköltöztették ide a rendezvényt

– mesél a juniális múltjáról Mézes Rudolf.

mátyusföldi juniális
Vigadalom a mátyusföldi juniálison
Fotó:  Szomolai Andrea

Időközben a Csemadok ház mögött felépült a Pázmány Péter Alapítvány háza is. A közös udvaron mára számtalan szép és kedves családi rendezvényt tudnak már megszervezni. Szimbolikus talán, hogy a Csemadok házban valamikor egy óvoda működött.

A mátyusföldi juniális a művészeti együttesek találkozójának számít, ezzel nyitja meg a Csemadok a nyári szezont. Olyan fellépők kapnak itt színpadi teret, akik a magyar hagyományokat, kultúrát, népiességet őrzik. Különféle néptánccsoportok, citeracsoportok, egyéni népmesemondók, szavalók lépnek fel itt ilyenkor. Mostanra már leginkább a régióbeli fellépőket hívják erre a fesztiválra.

mátyusföldi juniális
Vigadalom a mátyusföldi juniálison
Fotó:  Szomolai Andrea

Az idén a népmesemondók közül a hidaskürti Losonszky Antónia, Cservenka Olivér, a nagyfödémesi Peller Lili, valamint a felsőszeli alapiskolát látogató Néma Noel kaptak teret a juniális színpadán, hogy kicsit bemelegítsenek a Tompa Mihály versenyre. A Galántai Kodály Zoltán Alapiskola néptáncosai moldvai táncokat adtak elő, míg a legendás vágkirályfai Muskátlis Néptánckör sárközi táncokat táncolt. A faluszínházat a felsőszeli Csemadok mellett működő csoport képviselte, a Helyiség kalapácsa előadásával, amellyel a Petőfi bicentenáriumhoz csatlakoztak. Az egyes műsorszámok közötti időben a Dió Héj citerazenekar zenélt.

A rendezvény zárszavát Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke mondta el, aki a rendezvényt támogató Nagyszombat megyei önkormányzatot is képviselte jelenlétével.

mátyusföldi juniális
Vigadalom a mátyusföldi juniálison
Fotó:  Szomolai Andrea
Szükség van ilyen rendezvényekre, hogy a közösségünk épüljön és összetartsunk. Ilyen helyeken tudunk kellemesen elbeszélgetni rég nem látott ismerősökkel. A megye részéről igyekszünk támogatni a népművészeti csoportjaink szereplési lehetőségeit

– értékelte a rendezvényt Forró Krisztián.

A juniálison rekordszámú kisgyermek vett részt, szép számmal vonultak ki mátyusföldi családok. Nagy kedvenc volt az aszfaltra való rajzolás, több mint húsz gyermek karcolta az aszfaltot színes krétákkal.

mátyusföldi juniális
Vigadalom a mátyusföldi juniálison
Fotó:  Szomolai Andrea

A Csemadok ház előtti tér most valóban arról szól, amire hivatott, színes rajzok jelzik, hogy a következő generáció is szívesen vesz részt a magyar kultúra és a népi játékok megőrzésében.

mátyusföldi juniális
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.