Szilvanap, avagy az összefogás napja

Zsebik Ildikó 2018. szeptember 23., 19:49

Nem volt kegyes az időjárás az idei Szilvanaphoz Kistárkányban. A hőmérséklet visszaesett és az eső is eleredt. Pedig a tárkányi asszonyok már egész héten sürögtek-forogtak, hogy minden idejében elkészüljön, és méltóképpen fogadhassák a vendégeket. A rendezvény a rossz idő ellenére is jól sikerült.

Van eladó dísztök és szilvapálinka Fotó: Zsebik Ildikó

Főtt az illatos töltött káposzta, készült a krumligombóc, a derelye, a palacsinta, a babgulyás, a toroskáposzta és nem utolsó sorban a gulyásleves. Közben szólt a cigányzene,  majd a néptánccsoportok és éneklőcsoportok mellett egy mesemondó kisfiú is színpadra lépett. 

Az árusok zömmel messziről érkeztek, volt kirakodóvásár, népművészek és népi mesterek hozták el portékáikat, üstökben főtt a finom szilvalekvár, nyílt napot tartottak a falu pálinkafőzdéjében, eljött a Karosi Hagyományőrző Íjászegyesület…

Képgalériánk:
A fellépők Fotó: Zsebik Ildikó

Az esemény kétnyelvű megnyitóján, amelyet pontban 10 órakor tartottak, részt vett Bálint Csilla polgármesterasszony, Szénási Lajos külgazdasági attasé, Kanócz Angelika tanár, Szabóné Kémeri Klára, a  Bodrogközi EGTC igazgatója. A VII. Szilvanapot végül Kondás Aranka nyilvánította megnyitottnak, aki 2016-ban Áder Jánostól a régió mezőgazdasági kultúrájának megőrzéséért, valamint a falusi turizmus fellendítését támogató tevékenysége elismeréséül megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést, s aki hetedszer ajánlotta fel vendégházát a szilvanap helyszínéül.

Az asszonyok népviseletbe öltöztek, bár a csinos ruhákat sokszor kénytelenek voltak blézerrel eltakarni. A gyerekek a lerakott szalmabálákban játszottak, a felnőttek kíváncsian kukucskáltak be a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület jurtájába. Mindez a vendégház udvarán illetve a kerítésen túl zajlott.

Déli 12 órakor nyitották meg a helyi kultúrotthonban a Mátyás király életterei című vándorkiállítást.

A nap egyik motorját, Kondás Arankát végül arra kértem, hogy összegezze, ő milyennek látta az idei Szilvanapot:

"Csodálattal tölt el a tény, hogy mindenki zokszó nélkül végigdolgozta a napot. Ami az összefogást illeti, ez a szilvanap volt a legjobb. Mindenki becsülettel tette a dolgát: a vendégek folyamatosan jöttek, az asszonyok folyamatosan főztek, mosolyogtak a vendégekre, a szereplők táncoltak és énekeltek az esőben, a hidegben. Például az abaújszinai csoport, a Halom népdalkör, a Rozmaring ének- és néptánc csoport. De eljött Kassáról a Csermely Kórus is! Le a kalappal mindenki előtt!  És akkor még a szombati napot megelőzőleg végzett teendőket nem is említettem!  Asszonyaink éjszaka otthon főzték a káposztát, a krumplit, hogy reggel fél hétre már mindenestül a helyszínen legyenek, és ott további 12 órán át a kemence mellett állva főzzenek. És nemcsak a helyiek! Voltak közöttük Örösből, Bacskából, Tiszacsernyőből is. Nagyon büszke vagyok mindenkire."

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS