2021. december 7., 17:46

Szétszerelik a darut a krasznahorkai várban

Megkezdődik annak a toronydarunak az eltávolítása, amely a 2012-es tűzvész óta áll a krasznahorkai vár udvarán. A tervek szerint a munkálatok két napon át zajlanak, de kedden a helikopter a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem tudott felszállni.

Krasznahorka, vár, krasznahorkai vár, daru
Fotó: TASR

„A toronydarut 2012-ben, a pusztító tűzvészt követően rendelte meg az ideiglenes tetőszerkezet kivitelezője, hogy az építkezési anyagokat az építkezési területre juttassa. Később a darut egy újabb kivitelező bérelte és használta az új tető építésekor” – magyarázta Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója. Hozzátette,

2015 októbere óta a Szlovák Nemzeti Múzeum vette bérbe a darut, mert nyilvánvalóvá vált, hogy arra a további munkálatok során is szükség lesz.

Krasznahorka, Krasznahorka vára, krasznahorkai vár, vár, daru
Fotó:  TASR

A tetőszerkezet építése mellett a darut a felújítás előkészítő munkálatai során is használták, főleg a felső vár és az ötödik várudvar tűzvészben megsérült elemeinek eltávolításakor, illetve építőanyagot juttattak vele a várba. Emellett a daru segítségével mozdítottak el nagyméretű kiállítási tárgyakat, kőelemeket, a budapesti Széchenyi lánchíd öntöttvas elemét vagy II. Miksa császár ágyúját.

Krasznahorka vára 2012. március 10-én esett tűzvész áldozatául, amely a füves várdombon ütött ki, majd átterjedt az épületre. A Szlovák Nemzeti Múzeum az idén írt ki egy több mint 19,5 millió eurós közbeszerzést a vár komplex felújítására és közvetlen környezetének revitalizációjára.
Krasznahorka, Krasznahorka vára, krasznahorkai vár, vár, daru
Fotó:  TASR
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.