cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 5., 17:23

Szépül Alsószemeréd egykori parókiája és annak térsége

A Zemered polgári társulás 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze a Lévai járáshoz tartozó, gazdag történelmi múltú Alsószemeréd kulturális és történelmi kincseit, értékeit, valamint hogy megismertesse, ápolja és tovább éltesse a helyi népszokásokat.

alsószemerédi parókia
Fotó: Balla Szilvia

Célközönségük elsősorban a helyi lakosok, továbbá azok az Alsószemerédről elszármazott személyek, akik szüleik, nagyszüleik által kötődnek a községhez.

Közel ötven esztendeig Alsószemeréden szolgált az a Viszolajszky Károly plébános, akinek jóvoltából magyar nyelvű kőtábla került elhelyezésre a jeruzsálemi Miatyánk-templomban. 

A községben zárda is működött, ahol a helyi irgalmasrendi nővérek segítették a szegényeket és ápolták a betegeket.

 – A társulás 2021-ben – az alsószemerédi volt plébániahivatal környékének megmentése céljából – jelentkezett egy Nyitra megye által kiírt Leader-pályázatra; sikerrel is jártunk. Az egykori plébánia-hivatal épületét tíz éve vásárolta meg a község a katolikus egyháztól, hogy a helyi, történelmi és egyházi szempontból is fontos ingatlan ne kerüljön idegen kézre – tájékoztatott a polgári társulás elnöke, Balla Szilvia. Mint mondta, az elmúlt években a község alig foglalkozott az épülettel és annak környékével, így mára elengedhetetlenül szükségessé vált a felújítás.

alsószemerédi parókia
Fotó:  Balla Szilvia

A Leader-pályázatnak köszönhetően első lépésként a parókia hátsó udvarában, a régi filagória helyett egy új kerti pavilon épült, de az épület első udvara is megszépült. A volt parókiában hamarosan egy méltó közösségi tér is kialakulhat, amelyet a jövőben kisebb rendezvények lebonyolítására használhatnak.

 – Nehéz helyzetben vagyunk, de ragaszkodunk a gyökereinkhez, a községhez. Hosszú távú terveink között szerepel egy falumúzeum és egy Viszolajszky Károly-emlékszoba kialakítása a parókiaépületben. Az épület homlokzatának és belső terének felújítása még várat magára. A jövőben ehhez is pályázati forrásokat keresünk. A felújítás anyagi költségei sajnos meghaladták a pályázaton elnyert összeget, így további terveinket csupán támogatók segítségével tudjuk megvalósítani – árulta el Balla Szilvia, aki ezúton is köszöni Alsószemeréd jelenlegi és elszármazott lakosainak, hogy adományaikkal hozzájárultak a felújításhoz.

alsószemerédi parókia
Fotó:  Balla Szilvia

 – Köszönettel tartozunk a község vezetőségének, a Nyitra Megyei Önkormányzatnak és az Ipoly–Hont Polgári Társulásnak is, hogy anyagilag támogatták az ötletünket. Hálásak vagyunk továbbá az önkénteseknek, akik szabadidejüket feláldozva részt vettek a munkákban – fűzte hozzá.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.