2022. február 2., 09:55

Részletes népszámlálási adatokkal megjelent a MAGYAR7 ötödik száma

Lapunk ötödik számában részletes népszámlálási adatokat és magyarázatokat találnak olvasóink.

magyar75
Fotó: ma7

Nem állt meg a felvidéki magyarság fogyása, de a népességfogyás üteme az előző két évtizedhez képest mérséklődött. Mire lehet elég, hogy a borúlátó jóslatokhoz képest némileg megkapaszkodott a felvidéki magyarság? Kolek Zsolt írásának címe Népszámlálás 2021: Mi van a számok mögött?

A csökkenés nem állt meg és a jövőt sem látja bíztatónak Gyurgyík lászló szociológus-demográfus, akivel Somogyi Szilárd készített interjút. A szakember egyebek mellett az mondta, szinte hihetetlen, de az előrejelzéseknek megfelelően alakultak az eredmények. „A mostani népszámlálásnál ugyanis több volt a kétely, a kérdőjel, és nem lehettem biztos benne, hogy az eredményekben ezek a kérdőjelek nem köszönnek-e vissza. De végül is igazolódtak az elvárások.”
gyurgyík
Fotó:  ma7

Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa Kardcsörtetők című vezércikkében egy friss, pozsonyi élménye, az amerikai nagykövetség előtt tartott tüntetés kapcsán azt írja, hogy Szlovákiában népszokássá vált az utcai politizálás; hol a parlament, hol a kormányhivatal, hol az elnöki palota előtt verődik össze az elégedetlen tábor, általában az ellenzéki pártok hívó szavára és támogatására. Számukra minden téma jó, amit rá lehet olvasni a jelenlegi széthúzó, teszetosza kormányra. Ez alól nem képez kivételt sem az amerikai–szlovák szerződés, sem a NATO-ból való kikacsintgatás.

Rajkovics Péter az átalakuló szlovák médiapiaccal foglalkozik. Mint írja, a koronavírus okozta járvány a szlovák médiapiacon is megtette a hatását. A lakosság egyre nagyobb érdeklődéssel figyelte a friss híreket, hiszen napról napra változtak a szabályok. A nagy érdeklődés a médiapiaci változásokban is megmutatkozott, de nem feltétlenül volt minden szereplő az átalakulás nyertese.

Hideg tél, forró konfliktusok a címe Pomichal Krisztián anyagának Háttér rovatunkban, amelyben az orosz-ukrán szembenállást vizsgálja.

De talán itt nem is annyira erről a szembenállásról van szó, de tény, a kontinens békéjét évtizedek óta nem fenyegette ekkora veszély. Más kérdés, hogy a helyzet még így is sokkal kevésbé ijesztő annál, ahogy azt a nyugati sajtó egy része láttatni igyekszik.

háttér
Fotó:  ma7

Biden felemás kormányzásának egy évéről írt Hajtman Gábor. Kiemeli, hogy Joe Biden egyik komoly ígérete Amerika újraegyesítése volt. Mint tudjuk, a 2020-as elnökválasztás nagyon megosztotta az országot, kiélezett volt a helyzet a republikánusok és a demokraták, akárcsak a választók között. Az árkokat azonban nem sikerült betemetnie…

Márki-Zay súlytalansága a baloldalé is? A kérdést Száraz Dénes teszi fel legfrissebb számunkban. Mint írja, miközben egyre gyanúsabb a miniszterelnök-jelöltjük vereségorientáltsága, az ellenzéki összefogás egyre magabiztosabb! Mi lehet ennek a hátterében?

Nagy Erikának elmesélték, írja Juhász Dósa János annak a hiánypótló kötetnek a kapcsán, amelyben a felvidéki irodalmárokkal készített interjúit adja közre. Tizennyolc plusz egy beszélgetést (ez utóbbit Póda Erzsébet készítette, aki a jubileumát ünneplő szerzővel beszélgetett) tartalmaz a vékonyka kötet, mégpedig születési sorrendben.

recenzió
Fotó:  ma7

Az első magyar, aki Londonban szerzett orvosi diplomát a felvidéki születésű Duka Tivadar, aki nem mellesleg 1885-ben megírta Kőrösi életrajzát angolul és magyarul is. De hogyan is lett belőle katonaorvos, arról Lacza Tihamér ír a Leporolt históriák újabb fejeztében.

Hogyan is kezdődött a főhatalomváltás után a nyelvi kiszorítósdi a Felvidéken? A kérdésre Popély Gyula történész ad kimerítő, példákkal illusztrált választ Múltunk című rovatunkban.

Tájaink rovatunkat ezúttal a Bodrogközben kezdjük, ahol Molnár Gabriella bemutatja Géczi István korszerű állatgyógyászatát, a rendelő munkatársait, munkamenetét és szól arról is, az évek során mennyire megváltozott az állatorvos munkája is. 

tájaink
Fotó:  ma7

Fülek városa több pályázatot is sikerre vitt tavaly, illetve voltak olyanok is, amelyeknek eredménye csak idén várható. Erről Agócs Szvorák Emese írt.  

„Magyar jeleket hagyjunk az utókornak“ – vallja a Csemadok Életmű Díjjal kitüntetett dunamocsi Lajos András, aki egyidős a Csemadokkal, és bő 50 éve alapszervezeti elnök. A kitüntetett, élete során, mindig fontosnak tartotta a kulturális értékek teremtését és továbbadását. Erről beszélgetett vele Nagy-Miskó Ildikó.

A Zemered polgári társulás 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze a Lévai járáshoz tartozó, gazdag történelmi múltú Alsószemeréd kulturális és történelmi kincseit, értékeit, valamint, hogy megismertesse, ápolja és tovább éltesse a helyi népszokásokat, írja Kaszmán Zoltán annak kapcsán, hogy a parókia épületét felújítják a faluban.

Modern templom ősi értékekkel. Hamarosan befejeződik a bősi református templom építése, írja Reczai Lilla, aki Oros Csaba lelkésztől kért tájékoztatást.

Mikor ragyog újra régi fényében kulturális életünk? Dunajszky Éva ennek kapcsán érdeklődött a Csemadoknál és a Szlovákia Magyar Kultúra Múzeumában.

Rimaszombat képviselő-testülete januári ülésén elfogadta a város területrendezési tervét, amelyet az ipari park megépítése miatt kellett módosítani. Közben viszont kiderült, hogy az első eddig ismert nagyberuházó érkezésére egyre kisebb az esély, olvasható Virsinszky Tamás írásában, amelynek másik apropója, hogy járásban látogatást tett a munkaügyi miniszter.

Iskolabusz programot indít a Rákóczi Szövetség. Szeptembertől 15 szórvány-, illetve nyelvhatáron fekvő településen segíti a gyermekek magyar iskolába járását a Rákóczi Szövetség 16 iskolabusszal. Erről számol be lapunkban Hajtman Gábor.

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Szaszák György újságíró Akiket Kassa megérintett című könyvét, amely a szerző öt évtizedes publicisztikai pályája során született írásaiból kínál száz érdekes történetet az olvasóknak. A könyvbemutatón Fábián Gergely is ott volt.

Iszomfalva (kéméndi pincefalu) bejáratát székelykapu jelzi. Itt vár vendéglátóm, hogy együtt menjünk a felújított pinceházhoz, ahol párjával azt az életet élik, amelyet leginkább szeretnek. Így kezdődik Bokor Klára Gyógyszertári munkáját háztájira cserélte című riportja, amelyben a természetközeli életről, különös kacsákról és libákról, a sajtkészítés szépségeiről olvashatunk. A gazdasszonyt azt állítja, nem kevesebb munkára, de nyugodtabb életre vágyott.

Szomolai Andrea egy sokoldalú patológus orvossal beszélgetett. Mint írja szerzőnk úgy mutatták be, hogy kántor-énekes, de gyorsan kiderült, hogy patológus orvos is. A remek humorral megáldott doktor úrnak sok, a munkája során látott emberi tragédiát kell kompenzálnia a dal és a poén erejével.

Folytatjuk sorozatunkat a leggyakoribb beszédhibákról, ezúttal a dadogás okairól, formáiról, kezeléséről ír Zupko Mária logopédus.

hazajáró
Fotó:  ma7

A Hazajárókban, a Polyána, kalandozás a kaldera körül című úti beszámolónkból sokat megtudhatunk a hazai vulkánokról, amelyek 15 millió évvel ezelőtt voltak aktívak.

A Fülekpüspökiben élő háromgyermekes családanya, Illés Veronika édes szenvedélynek hódol. Kézműves csokoládé bonbonokat készít családja és ismerősei nagy örömére. Hobbi rovatunkban őt mutatja be Agócs Szvorák Emese.

Egy könnyen elkészíthető májpástétom és hájas rétes Vas Laura ajánlata az Íz-lelőben.

Vas Gyula tesztelte a Dacia Duster TCe 100 LPG Prestige autót, és elégedett volt.

Mocsi Attila: Szeretném bebizonyítani, igenis készen állok az NB I.-re a címe Ondík Gábor interjújának. A fiatal lakszakállasi Mocsi Attila tehetségére az élvonalban szereplő Zalaegerszeg is felfigyelt, és szerződtette a 20 esztendős felvidéki játékost.
szurkoló
Fotó:  ma7

Rajkovics Györgytől megtudjuk, hogy Magyarország tizennégy, Szlovákia ötven sportolóval képviselteti magát a huszonnegyedik téli olimpián. A magyarok a rövidpályás gyorskorcsolyázókban, a szlovákok Petra Vlhovában bíznak leginkább.

A Magyar7 idei első számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, hátoldalán pedig a sasvári Fájdalmas Szűzanya-kegytemplom látható.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.