2021. április 24., 20:00

Szeptembertől két első osztály lesz Udvardon

Szépen felújított épület, jól felszerelt tantermek, fiatal pedagógusgárda, különleges tanórák, új oktatási módszerek. Ilyen körülmények várják az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola tanulóit. Milyen eredményt hoztak a beíratások, hány első osztályt tudnak nyitni szeptemberben, kérdeztük Szőgyényi Lívia igazgatót.

majthenyi

Úgy néz ki, hogy két első osztályunk lesz, kapjuk a választ. Az óvodapedagógusok tapasztalatai, az iskolaérettségi tesztek és a tanév első két hetének megfigyelései alapján osztják a tanulókat két csoportba a képességeik alapján, hogy mindenkit abban fejleszthessenek, amiben igazán jó.

A diáklétszámot itt két veszély fenyegeti: az érsekújvári magyar iskola közelsége és a magyar gyermekek szlovák iskolába íratása. Nyilván elégedettebbek lennének, mondja az igazgató, ha minden magyar ajkú gyermeket magyar iskolába íratnának a szülők.

– Annak ellenére, hogy a környéken szinte egyedülállóként mutatunk fel több- éves tapasztalattal új módszereket (akár a matematika, akár a szlovák mint idegen nyelv, akár a természettudományok terén), még mindig akadnak olyanok, akik előnyben részesítik a szlovák iskolát vagy a városi iskolát. A szlovák iskola választásának az a téves elképzelés az oka, hogy ott jobban megtanul a gyerek szlovákul, és ezért jobban fog érvényesülni.

A képbe némileg belejátszik a romakérdés is. Roma diákokból, ahogyan szinte minden magyar iskolában, ahol a településen romák élnek, Udvardon is több van, de lassacskán kezdenek a szlovák iskolában is megjelenni. A másik veszély, ami sajnos nemcsak a magyar iskolát, hanem az egész udvardi magyar közösséget is fenyegeti, a városi alapiskolába történő beíratás. A szülők sokszor meg vannak győződve arról, hogy aminek neve van, ahova több gyerek jár, ami nagyobb, az eleve jobb is.

Hátrányban a községi iskolák

– Aki a helyi oktatási intézmény helyett előnyben részesíti a városi nagy iskolát, akarva-akaratlanul a következő szöget veri a helyi magyar közösség koporsójába. Mindezek ellenére hisszük, hogy nemcsak a pedagógusoknak, hanem a udvardiak számára is fontos a magyarság sorsa. Bízunk abban, hogy a nagy múlttal rendelkező városi iskolák, amelyeknek bőven lenne lehetőségük a szlovák iskolákból visszacsábítani a magyar gyerekeket, nem abból akarnak megélni, hogy a környező magyarlakta települések iskoláit hozzák lehetetlen helyzetbe, hiszen az elszívás által az egész magyar közösséget taszítják egyre rosszabb helyzetbe – mondja az igazgató. Kitért arra is, hogy a roma diákok integrálására nem gondként tekintenek, hanem kihívásként.

– Náluk mások a prioritások, és ahhoz, hogy jobbá tegyük az életüket és a velük együtt (az iskolában, a faluban) élők mindennapjait, sokszor nem is a tananyaggal kell kezdenünk, hanem az alapvető szükségleteik kielégítésével. Igyekszünk érdeklődési körüknek megfelelő órákkal színesíteni az órarendet, mint a játékkal való nevelés, a ritmusfejlesztő óra, a felső tagozaton a családi nevelés, a roma kultúra és a drámapedagógia. Ezek valamelyikét minden tanulónk kedveli.

A munkaerőpiac kihívásaira reagálva

Bukai Lívia hat éve tanítja Hejný professzor módszerével a matematikát. Kifejti, hogy ez a módszer nem a helyes és a gyors számolásról szól, inkább a gondolkodás minőségéről. A jövőben a gyerekeknek erre lesz szükségük. A munkaerőpiacon nem fogják pontosan elmagyarázni nekik, mit csináljanak, saját maguknak kell lehetőségeket, megoldásokat találni és kommunikálni. Fontos, hogy a véleményüket meg tudják védeni, elmagyarázni, esetleg elfogadtatni másokkal.

– Reformpedagógia ez a javából. A másik ismérve, hogy a tanár háttérbe szorul, óriási bizalommal és türelemmel megvárja, amíg a diákok fedezik fel a törvényszerűségeket. A jobb képességűek rájönnek a megoldásra, és egymásnak magyarázzák el gyermeknyelven, hogyan jött ki az eredmény. Így a gyengébb képességű gyerekek is jobban megértik. Ilyen mondatok hangzanak el: Most már értem. Köszönöm, hogy szóltál – magyarázza a tanító néni.

Sajnos a módszerhez nincs magyar tankönyv, így fordítani kell a feladatokat. A segédeszközöket is saját maguk gyártják, de a tanulás és a megértés szempontjából érdemes ezt a többletmunkát vállalni. Huszonöt környezetben oldanak meg feladatokat. Ezek egyike például egy autóbusz. Ilyenkor az egész osztály a busz útvonalává válik, és a valós életből vett példákkal számolnak. Hány ember száll fel és le, ezekből hány férfi, nő és gyermek, a diákok pedig táblázatokba jegyzik az adatokat. A pedagógiai kar szerint annyira bevált a módszer, hogy a felső tagozaton is viszik tovább.

ExpEdíció – Próbáld ki!

Az iskola fizikai és informatikai osztálya szinte a legmodernebb a környéken, 16 számítógéppel, vetítővel, 3D-s nyomdával, páratlan felszereléssel. Tartozik hozzá egy technikai terem is, ahol az esztergagéptől a csempevágóig sokféle eszköz megtalálható.

Ebben a teremben folynak az ExpEdíció program kísérletei.

Monka Éva, a módszer alkalmazója elmagyarázza, ennek az a lényege, hogy a diákok mélyebben megértsék a természettudományi jelenségeket. Összefüggéseiben tanítja a fizikát, a geográfiát, a kémiát és a biológiát. A munka során a diákok konkrét megoldásokra keresik a választ, végül saját megállapításra jutnak. Eközben fejlesztik a megfigyelőkészségüket, kérdéseket tesznek fel, kísérleteket és méréseket végeznek. A diákok a konstruktív pedagógiának köszönhetően aktívabbak, nem félnek hibázni. Javul a kifejezőkészségük, saját gondolatokat fogalmaznak meg, együttműködnek, prezentálják az eredményeiket, és meghallgatják mások eredményeit.

Az ehhez a programhoz tartozó könyvek és munkafüzetek is sajnos csak szlovák nyelven érhetők el, de a tanító néni szerint megéri lefordítani a feladatokat, mert ezzel a módszerrel a diákok átfogó és látványos megoldásokat kapnak a természettudományos jelenségekre, és világossá válik előttük ezek gyakorlati jelentősége.

– Minden tanévben meghirdetjük A vegyész virágoskertje című délutáni foglalkozást, ahol a hetedikes együtt kísérletezik az elsőssel, és mindenki megért belőle valamit, a korának megfelelően, megalapozva a következő évi munkát – teszi hozzá Monka Éva.           

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.