2023. december 4., 20:00

Szent Kristóf-kép

A Sáros megyei kis falu, Alsószalók Szűz Mária-temploma a 13. század végén épült gótikus stílusban. Szentélye egyenes záródású és bordás keresztboltozattal fedett. A templom legfőbb érdekessége, hogy szentélyének déli falán egy nagy méretű külső freskó látható. A freskó Szent Kristófot ábrázolja, s a 15. században készült.

 

Alsószalók
Fotó: Görföl Jenő

A középkorban gyakori volt, hogy a templomok külső falára Szent Kristóf, az utazók, az úton lévők patrónusa került. Ezeken az ábrázolásokon a szent vállán viszi a gyermek Jézust. Ilyen külső freskó több felvidéki templom falán látható, például a Pozsony megyei Dejtén, a Gömör megyei Karaszkón, és a Turóc megyei Pónikon.

 

Alsószalók - freskó - templom
Fotó:  Görföl Jenő

 

A mesés elemekkel átszőtt élettörténete szerint a pogány Kristóf egy daliás termetű ember volt, aki először egy király, majd az ördög szolgálatába szegődött. Egy szent életű remete azt mondta neki, hogy akkor válhat igazi kereszténnyé, ha az embereket szolgálja, például azzal, hogy veszedelmes folyón viszi át őket. Egy éjszaka egy kisgyermeket vitt át a megáradt folyón, akit minden lépéssel nehezebbnek érzett; s amikor szerencsésen kiért a túlpartra, a gyermek elmondta: ő Krisztus, és vele a hordozója a világ terhét cipelte a vállain (a görög „Khrisztophorosz” név azt jelenti: „Krisztust hordozó”).

A nyugati művészet Kristófot abban a pillanatban örökíti meg, amint az örvénylő vízben gázolva a gyermek Jézust viszi a vállán. Így ábrázolják az alsószalóki templom falán is. Van azonban ennek a képnek egy másik érdekessége is: a kép felső részén egy mitikus elemet, a kétfarkú halat is megörökíti a művész. A mítosz szerint Kristóf a kezével fogja két farkát, s ha ezt elengedi, akkor következik be a világ vége.

Kristófot a középkortól céhek, közösségek is patrónusukként tisztelték, elsősorban természetesen az utazók, így az újkorban főleg az autósok. Az utóbbi időkben szokássá vált az autók ünnepélyes megáldása is.  Bár a II. vatikáni zsinat Szent Kristóf napját törölte a liturgikus ünnepek sorából, kultusza az autósok körében továbbra is él.

 

Az írás megjelent a Magyar7 48. számában.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.