2019. augusztus 19., 09:09

Szent István-nap és az Új kenyér ünnepe Nánán

Dániel Erzsébet szervező elmondta, szentmisén kívüli Szent István-napi program nemigen van a környéken, de Nánán a Csemadok szervezésében megünneplik már 28 éve előadásokkal, kultúrműsorral.

nana1-jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Ernő

Eleinte a kultúrházban volt a megemlékezés, három éve pedig már a Szent Vendel templomban a katolikus egyházzal közös szervezésben.

A nánai nyugdíjasok dalköre
Fotó:  Horváth Ernő
A nánai nyugdíjasok dalköre

A kenyérszentelést is egybekötötték az ünneppel, és ebben az évben egy magyar zászló elhelyezésére és megáldására is sor került a templomban.

A Szekszárdi Gitáregyüttes előadása
Fotó:  Cvirik Katalin
A Szekszárdi Gitáregyüttes előadása

Ezt a szervezők adományozták a templomnak. „Különös jelkép ez így együtt, arra utalva, hogy ragaszkodunk, hűek vagyunk nemzetünkhöz és hogy keresztény hitünk sarokkő, megtartó erő” – fejtette ki Dániel Erzsébet.

Dániel Erzsébet szervező
Fotó:  Cvirik Katalin
Dániel Erzsébet szervező

Az ünnepség szombaton kezdődött Fóthy Zoltán esperesplébános előadásával Szent Istvánról a „Ha nem hisztek, nem maradtok meg” /Ézsaiás 7./ bibliai idézet szellemében, ezt a Szekszárdi Gitárkvartett nagy sikerű ünnepi hangversenye követte.

Szétosztják a megáldott kenyeret
Fotó:  Horváth Ernő
Szétosztják a megáldott kenyeret

Vasárnap szentmisével, az új kenyér és a zászló megáldásával folytatódott az ünneplés, ahová sok környékbeli is ellátogatott még a határ túloldaláról is.  A szentmise után az egyházközösség tagjai szétosztották a kenyeret, ezalatt  a helyi nyugdíjas éneklőcsoport Szent István dalokat énekelt.

nana1-jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.