2024. február 6., 19:52

Szent Flórián-szobor

A tűzvész ellen védő Szent Flórián alakja a 15. század végén vált közismertté. Kultusza Bajorországban, Ausztriában, Csehországban és Lengyelország déli részén alakult ki, különféle ábrázolása is ezekben az országokban terjedt el. Magyarországon a 17. századtól vannak adatok Szent Flórián ábrázolásáról. Napjainkban a tűzoltók védőszentjeként tiszteljük, ünnepe május 4-én van.

Emlékmű
Fotó: Görföl Jenő

Gyakran pusztított tűz a nád- vagy zsúpfedeles falvakban, mezővárosokban. Csallóközcsütörtök történetében is többről tudunk, amelyek közül a legpusztítóbb az 1830-as volt, amikor a község déli része egy lángra kapott kenderkazaltól teljesen leégett. A 19. század második felében azonban többször is tűzvész pusztított a településen. A szervezett tűzoltás a középkortól a céhek feladata volt a mezővárosokban. A céhek megszűntével ezt a feladatot a megalakuló önkéntes tűzoltó testületek vették át.

A csallóközcsütörtöki tűzoltó egyesület a legkorábbiak közé tartozott Pozsony megyében, már 1893-ban megalakult. A cséplőgép elterjedésével a tűzvédelem még fontosabbá vált, a kazaltüzek ugyanis még a 20. század közepén is pusztítottak a faluban. Nem véletlen tehát, hogy a Szent Flórián-szobrot a faluban az első cséplőgép-társaság állíttatta 1893-ban, három évvel az után, hogy Bécsben megvásárolták a cséplőgépet.

Emlékmű
Fotó:  Görföl Jenő

A szobor a falu közepén egy valamikori dombon áll, ma is jó állapotban van. A szobor talapzata két részből áll: az alsó rész keretezett márványtábláján Valacsai János, Tomasek István, Sill János és Sill István neve olvasható az 1893- as évszámmal, a felsőn ugyancsak keretezett táblán Németh Ferenc, Sill Jakab, Író Ferenc és Kállai Imre nevét találjuk.

A talapzat fölött egy korinthoszi oszlop áll szépen megmunkált akantuszlevelekkel. Az oszlopon áll a római katonaruhába öltöztetett Szent Flórián klasszikus megformálásban: vödörből egy lángoló házra önti a vizet. Magát az alakot testszínűre festették, ruháját kiszínezték. A szobor 2013-as restauráláskor egyforma homokszínű lett Szent Flórián csallóközcsütörtöki szobra.

Megjelent a MAGYAR7 5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.