2022. május 24., 18:56

Szennyezett Sajó – Kiírták a közbeszerzést

A Sajó szennyezése kapcsán az Ércbányák állami vállalat 185 ezer euró értékű közbeszerzést írt ki az alsósajói bányába folyó felszíni vizek átirányítására.

2022-05-05 Sajó, szennyezés, vízszennyezés, környezeti katasztrófa
Fotó: Fábián Gergely

Az állami vállalat feladatául szabták olyan intézkedések azonnali megtételét, melyek célja, hogy csökkenjen a bánya mélyebb szintjeire jutó, még szennyezetlen vizek mennyisége. „A megrendelés tárgya olyan műszaki intézkedések megtétele a föld alatt, amelyek biztosítják az alsósajói bánya VI. szintjének alacsony ásványianyag-tartalmú vizeinek átirányítását, amelyek a kisfeketepataki lelőhelytől a felszínre, majd onnan az újonnan épült Márta vízelvezető tárón át a Sajó folyóba folynak” – pontosított az Ércbányák vállalat.

A munkát nehezíti, hogy azt az elhagyatott bánya mérges gázokkal teli, lélegezhetetlen levegőjében kell elvégezni. Emiatt olyan szervezetet kell találni, amely rendelkezik a megfelelő műszaki felszeretéssel és szakértelemmel ahhoz, hogy ilyen környezetben dolgozzon. „Emiatt a beszerző közvetlen tárgyalást folytat” – közölte az állami vállalat.
2022-05-05 Sajó, szennyezés, vízszennyezés, környezeti katasztrófa
Fotó:  Fábián Gergely

Mint ismert, a Sajó február közepén vált vörösesbarnává, rozsdaszínűvé amiatt, hogy az elhagyatott alsósajói vasércbányából szennyezett víz kerül a folyóba. A bányát 1975-ben nyitották meg, 2008-ban hirtelen, szinte egyik napról a másikra bezárták, s az érc fejtésénél használt technológia, a bányagépek a föld gyomrában maradtak. A létesítmény az Ércbányák állami vállalat fennhatósága alá került. A tizenháromszintes bányát fokozatosan ellepte a víz, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. Ezután egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik. A bánya mostanra megtelt vízzel, amely az alsóbb szinteken szennyeződik, majd a nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a folyóba ömlik.

A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét. Naponta körülbelül 2,5 tonna vasvegyület kerül a Sajóba, emellett más veszélyes nehézfémek, átmeneti- és félfémek, például nikkel, mangán, cink vagy arzén.

A helyzettel a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) is foglalkozik, bár az már más kérdés, mennyire hatékonyan. A környezetvédelmi tárca a gazdasági minisztériumra mutogat, ennek hatáskörébe tartozik az állami bányavállalat, amely azonban szintén mossa kezeit.

A szennyezés már elérte Magyarországot is. Az ökológiai katasztrófa kapcsán Nagy István magyar agrárminiszter együttműködést sürget, s ennek kapcsán találkozót kezdeményezett szlovák kollégájával, Ján Budajjal.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.