2019. szeptember 30., 18:51

Széllel dacolva a magyar népmese komáromi ünnepén

Benedek Elek író születésének 160. évfordulóján a komáromi családok immár hetedízben ünnepelték közösen a nagyar népmese napját, illetve értékes népmesekincsünket. A viharos erejű szél ellenére óvodások és alapiskolások, valamint a rájuk felügyelő szülők és pedagógusok is szép számban vettek részt a szeptembert 30-i Kossuth téri rendezvényen.

Népmese 19-ben
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A népmese napja egy határon átívelő kulturális és társadalmi esemény, melyet a Magyar Olvasástársaság 2005-ben hívott életre. A csatlakozas@nepmesenap.hu címen minden évben magánszemélyek, közösségek és intézmények is társulhatnak e virágzó mozgalomhoz, amely célja a magyar népmese kultúrájának ápolása és megerősítése.

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület (JKME) 2013-ban úgy határozott, hogy ezentúl a gyermekekkel még jobban igyekszik megismertetni és megszerettetni a bölcsességekben gazdag népmeséket. Azok ugyanis

döntő szerepet játszanak a személyiség formálásában, s a mesehallgatót közelebb hozzák saját kultúrájához, anyanyelvéhez és identitástudatához.

A JKME a népmese komáromi ünnepe, illetve Benedek Elek (1859. IX.30 – 1929. VIII.17.) születésnapja alkalmából idén is

közös, egyazon időpontban zajló mesélésre szólította fel Komárom magyar tannyelvű iskoláit és óvodáit, bizonyítva, hogy Komáromban él a magyar népmese

– tudtuk meg Keszegh Margittól, a JKME elnökétől.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Előbb Barta Ildikó, a helyi Ferences Barátok Utcai Óvoda igazgatója üdvözölte a jelenlevőket, majd az általa irányított intézmény ovisai hangolták rá az ünnepre, illetve meg is énekeltették a közönséget. Azután Keszegh Margit köszöntőjében hangsúlyozta: a szervezők nem titkolt szándéka az, hogy a komáromi gyerekeket olyan közösen átélt élményekkel gazdagítsák, amelyek Komáromhoz kötik őket, s erősítik bennük a városuk iránti szeretetet. Az sem mellékes, hogy az 1911-ben alakult JKME a magyar népmese napjával az esetleges jövendő tagjai, vagyis a jelenlegi gyerekek tudatába is bevési egyesületük létét és tevékenységét.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Egyúttal köszöntetet mondott Komárom város és a Földes-pékség támogatásáért. Jóvoltukból valamennyi jelenlévő gyermeknek diós és mákos pozsonyi kiflivel kedveskedhettek, valamint 10-10 óvodás és alapiskolás könyvjutalomban is részesülhetett.

A gyerekek ugyanis a térre idén is magukkal hozták a kedvenc meserészleteiket és azok szereplőit ábrázoló, saját készítésű rajzaikat.

A helyszínen jelenlevő kis alkotók közül 20 sorsoltak ki, akik boldogan vették át az ajándékkönyveket. Az előző évi mesenapi rajzok egyike, Vysehradszky Hanna, a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanulójának „három kismalacos“ műve alapján készült el az idei meghívó, s ügyességét a szervezők szintén mesekönyvvel jutalmazták.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Minden évben más-más helyi alapiskola mutathatja be egy-egy színházi vagy bábelőadását,

amellyel a tanév során a versenyeken is sikeresen szerepelnek. Ez alkalommal a Munka Utcai Alapiskola, Misák Éva tanító néni által betanított Az öt testvér című összeállításánek tapsolt a hallgatóság.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Előtte pedig Olláry Viktor Alex versmondó diák Farkas koma háza című meséjével idézte a szerző, Benedek Elek emlékét. Ez is a rendezvény új színfoltjának számított, hiszen az előző meseünnepségeken többnyire színművészek olvastak fel szebbnél szebb meséket a gyerekeknek.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül a pozsonyi kiflit majszolgatók hada új élményekkel gazdagodva tért haza.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Népmese 19-ben
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.