2021. május 16., 14:10

Száz bodrogközi recept és háziasszony

A Bodrogközben élő Simon Lívia, valamint az Erdélyben, azon belül Baróton tevékenykedő Demeter László múzeumigazgató jó barátságot ápolnak. Ennek köszönhetően merült fel bennük annak az ötlet: jó lenne, ha a baróti Tortoma Könyvkiadó kiadásában megjelenne egy bodrogközi térségi receptkönyv. Mivel az ötlet mindkettőjük tetszését elnyerte, Lívia el is kezdte a munkát.

Simon Lívia és a receptkönyv
Balról: Simon Lívia
Fotó: Simon Lívia /archív/

Alsó- és Felső-Bodrogköz minden települését meglátogatom azzal a céllal, hogy legalább egy helyi receptre szert tegyek. A gyűjtést már elkezdtem, bár a járvány akadályozta a munkámat, hiszen nem tudtam mindig a tervek szerint haladni. Egyelőre 20 recepttel rendelkezem - kezdi mondandóját Simon Lívia, akiről tudni kell, hogy nem a Bodrogköz szülötte.

Egy képeskönyv készül, amelybe a fotókat leányom készíti. Esetünkben

nemcsak a recept érdekes számunkra, hanem az is, hogyan gondolkodnak a XXI. század háziasszonyai, milyen eszközökkel dolgoznak konyháikban.

Nem határoztuk meg az ételeket közelebbről, szívesen fogadunk akár egy elő- vagy egy húsétel, egy tészta vagy egy sütemény receptjét is.

Mindig ér meglepetés: most hallottam először például a sódarciberéről vagy az özvegybélesről - teszi hozzá Simon Lívia.

Mikor lesz a receptekből kézbe vehető könyv?

Bár nem kötötték terminushoz a leadást, a tervek szerint a karácsonyi vásárkor már lapozgatható lesz a kiadvány.

A grafikai munkák, a szöveg összefésülése, a lektorálás a könyvkiadó feladata, akik a kiadás költségeit megelőlegezik számunkra, mi pedig az eladott példányok bevételéből fizetjük majd azt vissza. Közben arra is rájöttem, hogy tájainkon a férfiak is remek szakácsok, ezért az ő főzőtudományuktól sem zárkózom el, legfeljebb 50 bodrogközi recept férfiasan címmel egy újabb szakácskönyvet is elkészítünk - ígéri Simon Lívia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.