cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 13., 10:36

Szalatnya – Nem terjedt tovább a madárinfluenza

2023 decemberében madárinfluenzát észleltek egy szalatnyai lakos baromfiállományában.

madárinfluenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Amint arról a Markíza is beszámolt, december 22-én egy helyi nyugdíjas asszony hat elpusztult tyúkot talált az udvarán. A laboratóriumi vizsgálatok során a madárinfluenza vírusának egy magas fertőzőképességű variánsát mutatták ki. A Lévai Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) 2023. december 27-én elrendelte az állomány likvidálását, majd elrendelte Palást, Ipolyság, Dalmad, Szántó, Deménd, Százd, Alsószemeréd, Ipolyvisk, Pereszlény, Gyerk, Nagytúr, Felsőtúr, Ipolyfödémes és Hontnádas települések önkormányzatai, valamint a nevezett településeken található baromfi, galambok vagy más fogságban tartott madarak tulajdonosai számára, hogy az említett állományok számát 2024. január 9-éig jelentsék a hatóságnak.

El sem tudom képzelni, hogy miként történhetett, ugyanis egy aránylag kis udvarról van szó; a községben vannak ennél sokkal nagyobbak is…”

– fogalmazta meg Bazsó Árpád polgármester, aki kérdésünkre azt is kifejtette, hogy a madárinfluenza január folyamán nem terjedt tovább.

A madárinfluenza rendkívül fertőző, elsősorban madarakat megtámadó betegség, de emlősöket, főleg sertéseket is megfertőzhet. Fő tünete a gyengeség, az étvágytalanság. Légzőszervi tünetek is jelentkeznek. A fertőzött egyedek elpusztulnak. A madárinfluenza kitörését főként télen regisztrálják az állatorvosok, amikor a lehűléssel a vízi madárfajok csoportokba verődnek, s így nagyobb az esély a madárinfluenza terjedésének a vadon élő madárfajok közt.

Szlovákiában 2023 folyamán összesen 23 madárinfluenzás esetet regisztráltak, 16-ot a vadon élő madarak körében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.