2020. július 16., 19:35

Súlyos jogsértések egy tőketerebesi szakközépiskolában

A tőketerebesi  Augusztus 29-e Utcai Magán Szakközépiskola Szlovákia második legnagyobb romatelepének közvetlen szomszédságában található.

Médialapozó
Fotó: Judita Čermáková

Nyitását a megye és a volt parlamenti képviselőasszony, Zuzany Zimenová egyaránt bírálta, az utóbbi ki is jelentette:

a roma gyerekek sokszor üzleti érdekek áldozatává válnak, ha nem szakképzésük biztosítása, hanem a normatív támogatás megszerzése a cél.

Ez a magániskola az Oktatási Minisztériumtól 2020-ban a 493 diákjára összesen több, mint 1.5 millió eurót kapott. Az Állami Tanfelügyelet nemrégiben ellenőrzés végzett az intézményben, amely elsősorban a felvételi vizsgák és az átlépésekkel kapcsolatos jogi előírások betartását vizsgálta, komoly hiányosságokat állapítva meg.

Pl. sok olyan diák nyert az iskolába felvételt, aki nem is felelt meg a törvényi feltételnek, de olyanok is akadtak, akik nem is kérték felvételüket. Az is szabályellenesnek tekinthető, ha valaki egy másik iskolában az adott szakirányon már befejezte az első osztályt, átlépése után viszont ismét az első osztályba sorolják be.

A diákok felvételét súlyos jogsértések kísérték, amelyek eredményeképpen  a jelentkezők jelentős része jogellenesen nyert felvételt"

– áll a zárójelentésben.

A kétéves ruhaipari illetve építőipari képzésre csak olyanok vehetőek fel, akik az alapiskolának csupán az utolsó évfolyamát nem fejezték be. Ennek ellentmondott legalább 137 diák felvétele. Újabb 75-nek nem volt semmilyen dokumentuma az alapiskolában elért  eredményeiről.Törvénysértés áll annak a 4 diák felvételének hátterében is, akik korábban a mentálisan sérült diákok tantervének megfelelő oktatásban részesültek, itt viszont nem. Olyan súlyos látáskárosodott tanulót is felvettek az építőipari szakirányra, akinek diagnózisa összeegyeztethetetlen az oktatott szakterület tartalmával.

Tényt, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók egy csoportja semmiféle speciális szakmai támogatást sem kap az oktatási folyamatban -állapította meg az ellenőrzés.

Azt is nyilvánosságra hozták:

az iskola akkor sem járt el korrekt módon, amikor mind a 493 diákját nappali tagozatosként jelentette be, miközben már az első tanítási nap után 166-an kérték átlépésüket az egyéni tantervre.

Ebből adódóan 2019-ben az intézmény 132 ezer eurót jogtalanul vett fel. 2020-ban ez az összeg 520 ezer euróra emelkedett.

A magán szakközépiskola úgy reagált a tanfelügyelet megállapításaira, hogy az szándékosan el akarja távolítani iskolájukat az oktatási intézmények hálózatból.

Az Állami Tanfelügyelet - támogatási csalás gyanújával - feljelentést tett.

Ami pedig az iskola jövőjét illeti, Viera Kalmárová, az ellenőrzés vezetője elmondta: ő javasolni fogja az iskola bezárását és kiemelését az oktatási intézmények sorából. A minisztérium egyelőre nem nyilatkozott.

Már a három évvel korábban elvégzett ellenőrzés is jelezte a minisztérium felé, hogy problémás intézménnyel állnak szemben, ám azt a minisztérium nemcsak hogy megtartotta, hanem jóvá is hagyta annak más járásba költözését.

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!