2021. március 5., 14:40

Súlyos a járványügyi helyzet a Rozsnyói járásban

A Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője szerint súlyos a járványügyi helyzet a Rozsnyói járásban. Közölte, fokozottan ellenőrzik majd az intézkedések betartását, amelyek megszegése esetére „példás bírságokat” helyezett kilátásba.

Fotó: TASR
illusztrációs felvétel

Jozef Varga, a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ RV) megbízott vezetője a közösségi hálón számolt be az aktuális járványügyi helyzetről. Úgy fogalmazott, a járásban a helyzet súlyos, az elmúlt 4 hétben a járvány kezdete óta a legsúlyosabb. A pozitív tesztek száma meghaladja a napi százat, a betegek között egyre nagyobb számban bukkannak fel a fiatalabb korosztályok tagjai. A rozsnyói kórház csaknem megtelt, az év eleje óta gyorsan emelkedik a COVID-osztályon kezeltek száma, napi szinten halnak meg a koronavírus miatt, fiatal, jó kondícióban levő emberek is.

Mivel az emberek továbbra is felelőtlenül viselkednek, minden rendelkezésre álló törvényes eszközt felhasználunk, hogy visszafordítsuk a helyzetet. Azonban tudatosítani kell, hogy ha tovább emelkedik a pozitív páciensek száma, a kórház nem tud majd mindenkinek teljes értékű egészségügyi ellátást nyújtani, például el kell majd dönteni, kit helyezzenek lélegeztetőgépre. A pácienseket nem lehet máshová átszállítani, az ország más kórházai is tele vannak”

– fogalmaz a regionális tisztifőorvos.

Az oktatásügy kapcsán hangsúlyozza, tudatában vannak, hogy a gyerekek oktatása fontos, a szülőknek is munkába kell járniuk, de szakmai szempontból nem látja okát, hogy ilyen súlyos helyzetben megnyissanak az iskolák. Rámutat, hogy a járásban a tanárok jelentős része ötvenévesnél idősebb, vagyis a leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozik, s nem jó ötlet engedni, hogy ismét kapcsolatba kerüljenek a gyerekekkel, akik sokszor a vírus tünetmentes hordozói. Hozzáteszi, ha a fenntartók félnek olyan döntést hozni, hogy az iskolák még egy ideig zárva maradjanak, a regionális közegészségügyi hivatal kész ezt rendelet útján megtenni.

A járvány terjedését megfékezni hivatott intézkedések betartása kapcsán Varga közölte, minden rendelkezésre álló eszközt bevetnek, ellenőrzéseket végeznek a közegészségügyi hivatal munkatársai, a rendőrség, a katonaság és a városi rendőrség tagjai is.

„Ellenőrizni fogjuk az intézkedések betartását a polgárok és az üzemeltetők részéről. Példás bírságokat szabunk ki, s ezeket be is hajtjuk” – fogalmazott. „Nem toleráljuk tovább azokat az embereket, akik arrogáns viselkedésükkel és azzal, hogy fontosnak érzik magukat, veszélybe sodorják a környezetüket, a populációt, illetve az egészségügyi ellátást. Az intézkedések megszegését szankcionálni fogjuk” – tette hozzá a regionális tisztifőorvos.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.