2022. április 9., 10:40

Simonyi Lajos Galéria: Kiállítás gyermekek munkáiból - KÉPEKKEL

Az ipolysági Simonyi Lajos Galéria falait 2022. április 6-ától ismét a helyi művészeti alapiskola rajzszakos növendékeinek munkái díszítik.

Simonyi
Médialapozó
Fotó: Czibulya Lívia
Czibulya Lívia és Pálinkás Tibor

A kiállítás ünnepélyes megnyitója a zene- és rajzszakos diákok zongora- és szaxofonjátékával kezdődött, majd a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria igazgatója, Pálinkás Tibor üdvözölte a megjelenteket. A tárlatanyagot a képzőművészeti tanszak vezető tanára, Czibulya Lívia mutatta be.

Mint megfogalmazta, az első teremben a Pueri Fabri – Alkotó gyermekek elnevezésű nemzetközi képzőművészeti pályázat díjnyertes munkái láthatóak, amelyek – temperával, akrillal, vízfestékkel, pasztellal – a víz és a fény témáira készültek.

A galéria falairól különböző művészeti korszakok köszönnek ránk: a tollrajzzal készített ősember portréja barlangrajzokkal, arcfestéssel, a bizánci kultúra díszes oszlopfői papírmozaikokkal. A perspektíva és az aranymetszés rejtelmeibe a tavalyi iskolaév végzőseinek válogatott munkái kalauzolják a látogatót. A híres festők portréiról (Botticelli, Leonardo da Vinci, Jan Vermeer van Delft, stb.) készült tanulmányrajzok feldolgozása nem hagyományos variációkkal folytatódik: rolázs, montázs, papírszövés.”

Elmondása szerint a rajzos gyerekek nagy kedvence a Victor Vasarely nevével fémjelzett op-art művészet, a mozgás illúziója.

Az iparművészet ágaiból az agyagművesség a legkedveltebb diákjaink körében.

A kiállításon a mázas kerámia foglal el előkelő helyet, állatkák, maszkok, házikók és cipők formájában. A kerámiakészítés izgalmas, ezerarcú világa minden gyereket rabul ejt, de a szimmetria-aszimmetria kérdése is foglalkoztatja őket. A grafikai technikák közül a linómetszettel, valamint viaszkarccal, papírmetszet lenyomatokkal és színes monotípiával is találkozhatunk” – tette hozzá Czibulya Lívia.

A kiállításon, amely április végéig látogatható, hatvan gyermek mintegy 450 alkotása tekinthető meg a galéria három termében.
Simonyi
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.