2018. augusztus 2., 11:53

Sikeres volt az 1. Csetnek-völgyi Jövőépítő Tábor

A napokban zajlott Kuntapolcán az 1. Csetnek-völgyi Jövőépítő Tábor. A hagyományteremtő szándékkal tartott rendezvényt szervező Partocska Polgári Társulás tagjai sikeresként értékelik a tábort, s a jó tapasztalatok tükrében bátran nekivágnak a következő évad megrendezésének.

partocska
Médialapozó

A tábor végeztével a foglalkoztatók, táborvezetők kimerülten, elégedetten, reménnyel telve pihennek, illetve készülnek a következő rendezvényre, a résztvevő gyerekek és nagymamák egymás szavába vágva mesélik az élményeket.

„Legfőbb ideje, hogy volt egy ilyen egyszerű és mégis igényes tábor. A gyerekek alig várták. Új barátságok szövődtek, örültek, hogy megtanultak új dolgokat, élvezték a társaságot. Remélem, ez nem az utolsó ilyen rendezvény a falunkban” – mondta az egyik helyi nagymama.

Az első alkalommal, viszont hagyományteremtő szándékkal megrendezett tábort szervező Partocska Polgári Társulás tagjai elégedettek. „Annak ellenére, hogy először csináltunk ilyesmit, nagyon jól sikerült. A gyerekek élvezték a foglalkozásokat. Ezen fellelkesülve tervezünk még hasonló kézműves napokat. Tetszett, hogy a nagymamák is bekapcsolódtak” – nyilatkozta Liptai Angéla, a társulás tagja.

A Partocska Polgári Társulás elnöke, Simon Bódis Enikő közölte, eldöntötték, hogy a jó tapasztalatok tükrében bátran nekivágnak egy hasonló, de még kiterjedtebb tábor megrendezésének, s ehhez keresni fogják a kapcsolatot más hagyományőrző mesterekkel is, azok mellett, akik az idén részt vettek a táborban.

„Köszönet Máté Gyöngyikének, hogy beavatott minket a falunkban valamikor gyakran űzött, de mára már elfeledett foglalkozások rejtelmeibe. Már az is egy élmény, ha ilyet lát az ember, de ha ki is próbálhatja... Elmondani nehéz, ezt érezni kell!” – mondta, hozzátéve, meglepte, hogy a gyerekek mennyire jól viselkedtek, felszabadultak és mégis fegyelmezettek voltak.

Megmutatni a valódi gazdagságot

A mintegy 40 résztvevővel megrendezett táborban kosárfonás, üvegfestés, gyöngyfűzés, régi népi gyermekjátékok, arcfestés és sportjátékok várták a résztvevőket.

„Amikor a sportfoglalkozások közé pihenőnek beiktattunk egy zálogosdit, és magyaráztam a gyerekeknek a játék szabályait, így kezdtem: mindenki ad egy tárgyat zálogba, amit én majd visszaadok, de nem ingyen. Erre felkiáltottak, hogy haza kell menni pénzért, jaj, nálam sincs. Megnyugtattam őket, hogy nem pénzre gondoltam, hanem tudásra és hasonló szépségekre. Megdöbbentet, hogy a nem ingyen az számukra egyenlő a pénzzel. Ez is céljaink közé tartozik, hogy megmutassuk a valódi gazdagságot, ami elégedetté, kiegyensúlyozottá tesz, amit birtokolva tényleg gazdagok lehetünk: szeretet, tudás, önzetlen segítség, lelkesedés, hit. Ezek hatalmas erőforrások. Apukám gyakran mondta: a szeretet olyan dolog, minél többet adsz belőle másoknak, annál több marad neked” – fogalmazott Simon Bódis Enikő.

Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki segítséget nyújtott. „A foglalkozásokhoz használt alapanyagoknak elég borsos áruk van, a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül semmi esélyünk sem lett volna a tábort megvalósítani” – húzta alá a Partocska PT elnöke, hozzátéve, köszönettel tartozik a társulás minden tagjának és a további segítőknek, valamint a helyi önkormányzatnak is azért, hogy a kultúrház termeit használhatták.

Bár a tábor bezárta kapuit, még nem ér véget a Partocska Polgári Társulás által szervezett rendezvények sora. Alig néhány nap múlva, augusztus 11-én rendezik az 1. Csetnek-völgyi népzenei fesztivált, amelyen fellép a Borostyán Néptáncegyüttes, a Bíborka népdalkör, a Varjos zenekar, a Berkő népdalkör, a Paskova dance, Máté Adriena, este pedig táncház várja majd az érdeklődőket a Borostyán táncosaival.

partocska
+15 kép a galériában
Megosztás