2022. augusztus 3., 18:32

Senki sincs egyedül, az odafigyelés fontos! Faluvezetőket kérdeztünk

Ahány település, annyi szociálpolitika. Egy azonban biztos, minél kisebb egy falu, annál tisztábban látni, ki és mikor szorul segítségre, hol és min lehetne javítani. Egységes recept nincs, de a segítő szándék minden önkormányzatban megvan. Ki ne szeretne elégedett és összetartó közösségben élni? Ezekben a vészterhes időkben talán még az eddiginél is nagyobb szükség van arra, hogy az emberek jobban odafigyeljenek egymásra. A polgármesterek pedig nyitott szemmel járnak és azon fáradoznak, hogy megtalálják a kiutat minden nehéz helyzetből. Legalábbis ez derül ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket faluvezetőkkel folytattunk az emberek megsegítése témakörében.

Fókuszban a munkahely-teremtés

Béna hatszáz lelkes település a Losonci járásban, Nógrád és Gömör határán. Lakosainak 30-40 százaléka a roma közösséghez tartozik. Mindez pedig hatással van a település szociális helyzetére is.

„Eléggé komplex módon kezdtem el kezelni a helyzetet 2018-ban, amikor polgármester lettem. Fülektől délre, magas munkanélküliséggel küszködő régióban fekszik a településünk. Ezért ragadunk meg minden lehetőséget a munkahely-teremtésre. Tavaly sikerült regisztráltatnunk az ún. integrációs szociális vállalkozást, aminek segítségével próbálunk hátrányos helyzetű embereket alkalmazni. Elsősorban vállalkozóknak nyújtunk szolgáltatásokat.

Rakodógéppel, építkezések előkészítésén és földmunkákkal dolgozik egy állandó alkalmazott, s az ő felügyelete mellett pár meghatározott időre felvett munkavállaló, akik a hátrányos helyzetűek közül kerülnek ki. Segédmunkákra is előszeretettel alkalmazunk hátrányos helyzetben élőket, akiknek munkájával elégedettek vagyunk, s örömünkre szolgál, hogy sokszor az így szerzett tapasztalatuk után tudnak elhelyezkedni. Lényegében ez a valódi célja az integrációs szociális vállalkozásnak.

Jóval több plusz munkával jár, hiszen lényegében még egy önálló vállalkozás működését menedzselni kell a község mellett, azonban nemcsak a foglalkoztatás területén, hanem a közbeszerzéseknél is nyújt ez a forma kihasználható előnyöket a község részére” – tudjuk meg Marcinkó Zoltántól, a falu polgármesterétől.

Fotó:  Béna

Hozzáteszi rögtön: nem titkolt céljuk, hogy az embereket hozzászoktassák a munkához, a rendszerességhez, ahhoz, hogy az elvégzett munka után fizetést kapnak. Elsősorban fiatalokat alkalmaznak. Három szociális terepmunkás is dolgozik a faluban, akik a polgárok ügyes-bajos dolgait, hivatalos ügyeit intézik, amit szintén egy projekten keresztül finanszíroznak. Megjegyzi még, hogy Bénán mindig is békességben éltek együtt a romák és magyarok. Az elvándorlás, az elköltözés viszont komoly gond. Sokan másutt keresik a boldogulást, mert a térségben igencsak szűkösek a lehetőségek.

„Néhány évig működtettük a gondozószolgálatot is a szociális minisztérium projektjén keresztül, három kliensről gondoskodott két ápolónk, teljes munkaviszonyban. Jelenleg ez szünetel, nincs rá igény. Sajnos, ennek az is az oka, hogy sok idős lakosunk hunyt el a koronavírus következtében.

A község egyszeri segítséget is nyújt, ha szükséges. Volt rá példa, hogy tűzifát biztosítottunk annak, aki rászorult, munkásaink az egyedülálló időseknél elvégzik a szükséges fűnyírást vagy egyéb munkálatokat. Már megszoktuk, hogy rengeteg ügyes-bajos dolgukkal a hivatalt keresik fel az emberek, amit lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megoldani, habár nem kompetenciánk”

– ecseteli helyzetüket a faluvezető. Olyan dolgokban is kérik a lakosok a segítségét, ami egyáltalán nem tartozik a hatáskörébe.

Marcinkó Zoltán a jövőt illetően nem túl optimista. Úgy véli, novemberre országszerte súlyos gondokkal szembesülnek majd az önkormányzatok. A községek most, a választások előtt nem akarnak megszorító intézkedéseket hozni, sem adót emelni. Pedig a költségeik csaknem duplájára emelkedtek a tavalyihoz képest, ugyanolyan költségvetés mellett. És jövőre még siralmasabb állapotok köszönthetnek be.

Felkarolják az időseket és azokat, akik segítséget kérnek

Az ötszáz lelkes alsócsallóközi kis falu, Kolozsnéma 90 férőhelyes idősotthonnal rendelkezik, de nem csak ebben merül ki a szociális gondoskodás a településen, derül ki mindabból, amit Szalay Rozália polgármestertől hallottunk.

Idősotthonunk a második volt az országban, ahol kitört a Covid-járvány. Mi voltunk a kísérleti intézmény, ahonnét először evakuálni kellett a lakókat, később aztán mégis visszakerültek és a személyzet gondoskodott róluk rengeteg odaadással, lemondással és annak veszélyével, hogy ők maguk is megfertőződhetnek. Talán ennek az önfeláldozó munkának köszönhető, hogy csak két idős lakónk halt bele a koronavírusba”

– meséli.

Az intézményt 2002-ben vette át a falu, amikor a munkanélküliség még jóval magasabb volt, mint jelenleg, mivel az intézményben 46 munkahely van. Ezeket pedig igyekeznek a község lakosaival betölteni. Kolozsnémának az idősotthonban dolgozókkal együtt 60 alkalmazottja van.

kolozsnémai idősotthon - panzió
Fotó:  Kolozsnéma weboldala

A polgármester szerint bár nem a legmodernebb az idősotthon épülete, a személyzet szívét-lelkét kiteszi, hogy az idősek jól érezzék magukat. Hordják őket fürdőbe, kirándulni, programokat szerveznek számukra. Azt szeretnék, hogy az ott lakók ne érezzék azt, hogy ők most már feleslegesek. Akár kertészkedhetnek is, és van két kutyus is, amiket kedvükre kényeztethetnek. A panziós rész pedig, ahol a jobb karban lévő idősek élnek, kimondottan tetszetős. De a falu lakosairól sem feledkeznek meg.

Gyógyszereket hordunk az időseknek, ha kell, bevásárolunk nekik, szükség esetén orvoshoz, de akár hivatalokba is elvisszük őket. Mindenféle ügyintézésben igyekszünk a segítésükre lenni. Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek nagy bajban kamatmentes hitelt nyújtunk. A szociálpolitikához tartozik az is, hogy a gyermekeket minden évben egyhetes táborba visszük, ahol a szülőnek csak a zsebpénzt kell biztosítania. Emellett rengeteg rendezvényük van, szinte minden hónapra esik egy”

– sorolja.

Szalay Rozália 32 éve polgármester és a kezdetektől arra törekedett, hogy aki a községházára bármilyen problémával bekopog, annak segíteni tudjanak. Meggyőződése, hogy a kis faluban azért van a községháza, hogy segítsen, ahol tud, s összetartsa a népet. Szerencsére az elmúlt évtizedekben ki is derült, hogy ez egy összetartó közösség, hiszen az emberek egyetlen hívó szóra hajlandók munkát és energiát fektetni Kolozsnéma épülésébe-szépülésébe. Mint mondja, valahova tartozni kell, és ezt náluk érezni lehet.

Minden újszülöttnek ajándék jár

Dercsikán, az alig 500 lelket számoló dunaszerdahelyi járásbeli településen is odafigyelnek a rászorulókra. Jelenleg egy hátrányos helyzetű ember van, akinek évente egyszeri anyagi segítséget nyújtanak. Előtte hosszú évekig két családot segítettek ezzel az összeggel.

„Amikor hivatalba kerültem, akkor még 330 euró volt ez a juttatás, amit 400-ra emeltünk. Az idősgondozásban közvetlenül nem veszünk részt, kis falu lévén, egyelőre erre még nem mutatkozott igény. Két gondozó van most községünkben, de ők a munkaügyi hivatalon keresztül végzik tevékenységüket. Mi csak az igazolást adtuk arról, hogy szükséges a gondozás. Az idősek megbecsüléseként minden évben tartunk nyugdíjasnapot, habár ez most már kétszer elmaradt. De a kis ajándékokat akkor is eljuttattuk idős polgárainkhoz” – tudjuk meg Fekete Gábortól, a község polgármesterétől.

Természetesen szívesen segítenek az időseknek vagy rászorulóknak akkor is, ha valamit hirtelen el kell végezni. De ilyen kérésekkel csak elvétve fordulnak hozzájuk. Ilyenkor a falu alkalmazottaira lehet számítani. Mint megtudtuk, anyagi támogatást nem szívesen kérnek a szorult helyzetbe került emberek, de az önkormányzat fel van készülve arra, hogy szükséghelyzetben segítő jobbot nyújtson.

Végül is azért vagyunk, hogy az embereknek segítsünk. Extrém kérésekkel nem fordulnak hozzánk, de hivatali ügyintézésben, kérvények írásában viszonylag gyakran segédkezünk. Miért is ne tennénk, ha nekünk már gyakorlatunk van benne, míg a lakosnak lehet, hogy fél napjába is belekerülne?”

Apró település révén Dercsikán minden egyes újszülöttnek nagyon örülnek. Az új jövevényekhez személyesen látogat el a polgármester egy csokor virággal és 50 eurós ajándékutalvánnyal.

Éppen most jártam annál a három családnál, ahol nemrég született kisbaba és köszöntöttem az édesanyákat és a babákat. Nagy öröm látni, hogy van utánpótlás és lesz kinek fenntartani és csinosítani az óvodát.

Úgy gondolom, ez így intimebb és biztonságosabb mintha névadót tartanánk, főleg az ilyen járványos időkben” – teszi hozzá a polgármester.

habfürdő - Dercsika
Fotó:  Dercsika község közösségi oldala

Bár a Covid az utóbbi két évben szinte mindenre rányomta a bélyegét, a családias, jó hangulatú bográcsnapot a nyarak végén meg tudták tartani. Az összetartozást és közösségépítést szolgálja a templom udvarán az esti énekléssel, zenéléssel, teázással összekötött adventi gyertyagyújtás is, amit a járvány miatt eddig csak egyszer tudtak korlátozások nélkül megtartani. Fekete Gábor azonban bízik abban, hogy ez is hagyománnyá válik a jövőben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.