2020. szeptember 22., 17:55

Saját Októberfesztje lesz a Mátyusföldnek

Nagy erőbedobással szervezik az első Októberfesztet Királyrév falujában. A község önkormányzata, dacolva a koronavírus elleni szigorú óvintézkedésekkel megfontoltan és a hazai kultúra, valamint őstermelők támogatását szem előtt tartva szervezi a fesztivált, amely a hagyományos Alma- és kacsafesztivál utódja is lehetne. A sült kacsa természetesen idén sem hiányozhat!

Médialapozó

A mátyusföldi Királyrév faluja méltán híres legendás gyümölcstermesztéséről és kacsafarmjáról.

A helyi és régiós mezőgazdaság pulzáló életét bemutatva és népszerűsítve a faluban 2014 óta minden októberben megrendezésre került az Alma- és kacsafesztivál.

A méltán híres termelői-fesztiválra és az azt megelőző mezőgazdasági konferenciára azonban rávetült a koronavírus árnyéka, és a főszervező Agrostaar vállalat idén úgy döntött, nem tudja vállalni a korlátozások betartását és a szervezéssel járó nehézségeket.

Királyrév község önkormányzata azonban nem szeretné megszakítani a tradíciót és úgy döntött a magyarországi Győrsövényházzal partnerséget teremtő Interreg projekt keretén belül sort kerít az első Októberfeszt megszervezésére, amely az Alma- és kacsafesztivál örökébe léphet

– tájékoztatta portálunkat Agócs Gergely, a falu polgármestere, aki hangsúlyoztam Királyrévben nem fogják hagyni, hogy a koronavírus tönkretegye a kultúrát és a termelőket, okosan, a közegészségügyi hivatal intézkedéseit betartva kerítenek sort egy új keletű rendezvényre.

Az első mátyusföldi Októberfeszt időpontját október 3-ra tűzték ki, a rendezvényt két térfélre bontják, az egyik helyszínen zajlik majd a fesztivál a fellépőkkel, egy másik terület pedig az őstermelői piacnak és portékát kínálóknak ad majd otthont,

hiszen az őstermelői piacokra nem vonatkozik az étel-ital árusítását tömegrendezvényen betiltó rendelet.

A rendezvény szervezésénél hangsúlyt fektettek arra, hogy a hazai kultúrát és őstermelőket támogassák. Mivel Királyrévben nagy hagyománya van a citerázásnak, a színpadon Nagyszombat megyei citerazenekarok is bemutatják tehetségüket, a hazai Fürge Ujjak citerazenekar is zenél majd.

A színpadon köszönthetik többek között a királyrévi származású Szarka Gyulát is, aki a Tücsöklakodalom gyerekkoncerttel szórakoztatja majd az aprónépet. A Tücsöklakodalom premierjére szeptember végén kerül majd sor, így a műsor minden bizonnyal kínál majd újdonságot.

Programleírás Októberfeszt
Programleírás

A helyi kultúrházban megrendezésre kerül majd a gyümölcs-és zöldségkiállítás is, valamint a termelők versenybe is szállhatnak terméseikkel. A terményeket szakmai zsűri bírálja majd el.

A megelőző években is hagyomány volt ez Királyrévben, a fesztiválon évente kiosztották a legszebb és legfinomabb alma termelőjének díját. Agócs Gergely hozzátette, idén annyiban is bővült a kínálat és a verseny, hogy már nem csak almával nevezhetnek a termelők, hanem bármilyen saját maguk által megtermelt zöldséggel és gyümölccsel.

A falu kultúrházában második világháborús kiállításra is sor kerül majd.

Királyrév lakossága pedig egy új falumúzeumnak is örülhet a közeljövőben, amelyet azzal a céllal rendeztek be, hogy átmentsék az öregek, a „régiek” és a falu tárgyi örökségét, hogy a tárgyak a letűnt időkről meséljenek. A polgármester elárulta az iskolaépületből „csíptek le” egy kis helyiséget, ahol

az Októberfeszt előestéjén megnyitják majd a falumúzeumot.

Az Októberfeszt alkalmából kisvonat közlekedik majd a faluban, amelyre bárki ingyenesen felszállhat, viteldíj fejében pedig lehetőség lesz helikopterrel is utazni.

Programleírás Októberfeszt
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.