2021. április 24., 20:29

Saját facsemetét kaptak a királyrévi újszülöttek

Kedves hagyomány megteremtésének alapkövét rakták le a mátyusföldi Királyrévben. A Fekete-víz kanyarulatánál elterülő parkban minden tavaly született királyrévi baba saját fácskát kapott. A facsemetéket az édesapák ültették el, az édesanyák pedig gyermekük nevével ellátott szalaggal díszítették a fácskákat.

királyrévi faültetés üjszülötteknek
Médialapozó

A Fekete-víz mentén elterülő work-out parkot előszeretettel használják a helyi fiatalok, amellett, hogy ki tudják használni a parkban elhelyezett work out sporteszközöket, csodás látvány nyílik a Fekete-vízre is.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere elmondta, a faluban minden évben köszöntik az újszülötteket a községháza dísztermében egy kis ünnepség keretén belül, most ezt a hivatalos ceremóniát a járványügyi helyzet miatt nem lehetett megejteni, így az egyik önkormányzati képviselő ötletére reagálva úgy gondolták, a faültetéssel méltóképpen tudnák köszönteni a fiatal családokat.

A fák a szülőföldet, a hazát, a hovatartozás gyökereit szimbolizálják majd a cseperedő gyermekek számára, hogy akárhová is kerülnek majd el a világba, mindig tudják, hogy Királyrévből származnak- magyarázza a polgármester.

királyrévi faültetés üjszülötteknek
Agócs Gergely polgármester az önkormányzati képviselőkkel

Tavaly kilenc gyermek született Királyrévben. Az öt kislánynak piros-levelű bükkfát, a négy fiúcskának pedig tölgyfát szánt az önkormányzat, hiszen mindkettő fa tartós és időtálló. A fácskákat az apukák ültették el, majd az anyukák a falu által előre elkészített, névvel ellátott szalagokkal díszítették őket, a kislányok szalagja rózsaszín, míg a kisfiúké babakék volt. A fákat a szülők és a gyerekek tovább gondozhatják, de a fák gondozását szükség esetén az önkormányzat is magára tudja vállalni. A kis fa mellé a családok ajándékot is kaptak az önkormányzattól. Az ajándékcsomag egy helyi meséket, legendákat tartalmazó könyvet, Nagy Ilona: Királyrévi gyöngyfüzér című kiadványát, valamint egy babanaplót és egy vásárlási utalványt tartalmazott.

 A polgármester hozzátette, az újszülötteket köszöntő faültetésből szeretnének hagyományt teremteni, minden évben kiválasztanának egy helyet a faluban, ahol hatékonyan növekedhetnének a fák, ezzel a falu is szépül.

királyrévi faültetés üjszülötteknek

A szülők közül a héthónapos kislány, Kubik Maya szülei elmondták, nagyon szép gesztusnak tartják az önkormányzat részéről a faültetést, biztosan mesélnek majd kislányuknak arról, hogy neki saját fája van a faluban, amit bármikor meglátogathatnak, ha a park tőszomszédságában lakó nagymamát is meglátogatják. A nagymama mosolyog, hogy akár kiskannával is kijárhat öntözni unokája fácskáját.  

királyrévi faültetés üjszülötteknek

A kis falunak számító Királyrévben sajnos évről évre kevés kisgyermek születik. A helyi alapiskolában idén összesen egy focicsapatnyi – azaz tizenegy kisgyermek tanul, összevont osztályokban.

Első osztályt az idei tanévben nem tudtak nyitni. Az azonban jó hír, hogy a jövő tanévre már három kislányt beírattak a kisiskolába. A polgármester elmondja, azonkívül, hogy a gyermekszületési ráta is alacsony, sajnos elszívó ereje van a környék nagyiskoláinak, Zsigárdnak, Nádszegnek, Galántának is. Idén három gyermek ballag el az iskolából, tehát status quo állapot lesz. A következő év majd biztatóbbnak mutatkozik, tíz potenciális királyrévi iskolás-jelölttel.

 

királyrévi faültetés üjszülötteknek
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.