cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 4., 16:48

Romane Jile - Zöld önkéntesek a fenntarthatóságért

A csatai Romane Jile polgári társulás a közelmúltban a Zöld önkéntesek a fenntarthatóságért (GVA – Green volunteers for sustainability) nevű nemzetközi projektbe kapcsolódott be, amely a fenntarthatóság iránt érdeklődő fiatalok bevonására jött létre a gazdasági, a társadalmi és a környezeti szférában.

Babindák
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Babindák Ernő
A GVS fő célja, hogy fiatalokat képezzen ki a helyi és globális környezeti problémák kezelésére, s hogy a mindennapi gyakorlatban alkalmazzák szakértelmüket egy befogadóbb és fenntarthatóbb európai társadalom előmozdítása érdekében”

– vázolta fel a polgári társulás nevében Babindák Ernő. Mint mondta, a projektbe 36 hátrányos helyzetű szlovákiai, magyarországi, romániai és macedón fiatal kapcsolódott be:

Az első csereprogram Párkányban azzal a céllal valósult meg, hogy javítsa a fiatalok munkájának minőségét, növelje részvételüket a környezetvédelemben, s hatékonyabb oktatási módszerek felé terelje a nem kormányzati szervezeteket. Ellátogattunk a kőhídgyarmati Natura Gastrocentrumba, ahol tradicionális, becsületesen előállított, házi készítésű, mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készült termékeket árusítanak. A tulajdonos, Pohori Tamás hazai és régióbeli, valamint behozatali áruval tölti fel boltját, kimondottan az egészséges étkezésre irányítva a figyelmet.”

A projekt két tíznapos ifjúsági csereprogramot foglal magába; ezek gyakorlati és elméleti foglalkozásokat tartalmaznak a környezetvédelemről. A tevékenységek közé tartozik a helyi eszközök fejlesztése, terjesztési tevékenységek és környezetvédelmi társasjátékok készítése újrahasznosított hulladékból. A helyi fiatalok környezetvédelmi napokon vesznek részt, hogy elősegítsék a tudáscserét.

A projekt végső célja, hogy új gondolkodásmóddal ruházza fel a fiatalokat, s előmozdítsa a környezettudatosságot, a toleranciát és az aktív állampolgári szerepvállalást. A csereprogram célja, hogy hosszú távú közösségi szerepvállalást és fenntartható gyakorlatokat kezdeményezzen, emlékezetes műalkotásokat hozzon létre, s elősegítse a hosszú távú közösségi elkötelezettséget”

– tette hozzá Babindák Ernő.

A projekt megvalósulását az Európai Unió Erasmus+ programjának költségvetése biztosította.
Babindák
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.