2021. július 31., 13:43

Rendhagyó falunappal készültek a hétvégére Gellében

Idén már 22. alkalommal rendezik meg Gellén a falunapi eseményt, de ez az idei kicsit más lesz, mint az eddigiek.

Gelle-falunapok-eu
Fotó: Reczai Lilla

Iván Lajost, a település polgármesterét éppen a pénteki előadás előtt sikerült diktafonvégre kapnunk, aki elmondta, hogy az idei eseményt egy brüsszeli, európai pályázatból finanszírozzák. A pályázat lényege, hogy Európa jövőjéről diskuráljanak a közösségek, amellyel konstruktív viták kerekedhetnek, s mindenki kinyilváníthatja véleményét a témában.

Gelle-falunapok-eu
Iván Lajos polgármester köszöntője
Fotó:  Reczai Lilla

A projekt neve: Európa a változások tükrében – az egyesülés és kiválás mozzanatai. A projektpartnerek külhoni magyar egyesületek és szervezetek, mint a Fundation PRO URBE SZÉK (Románia), SVAZ MAĎARŮ Brno (Csehország), Abda Község (Magyarország), Nojcsek hagyományőrző és művészeti egyesület (Szerbia) és Ungaricher Pfadfinderparkverein e.V. (Németország).

Gelle Község a tavalyi évben nyerte el a pályázatot, de sajnos a járvány miatt nem valósíthatták meg az akkorra betervezett rendezvényt.

Idén sem volt könnyű dolgunk, hiszen a határátkelés még mindig nem egyszerű folyamat. Az idei rendezvényen is csak a brünni és az abdai vendégeink tudnak részt venni, mert a többiek nem jutnak át a határokon. Nagyjából száznegyven vendéggel számoltunk, de ezt sajnos nem tudjuk tartani az intézkedések miatt”

– vallotta meg Iván Lajos.

Gelle-falunapok-eu
A brünni és az abdai vendégek
Fotó:  Reczai Lilla

Mégis nagy lendülettel vetették bele magukat a szervezésbe, a programok pedig nagyon színes skálán mozognak.

Igyekeztünk teret biztosítani legfőképp a helyi, illetve a felvidéki előadóknak és művészeknek. Úgy gondolom, rengeteg tehetséges ember, fiatal él itt a régióban, és ha a vendégeink eljönnek hozzánk szórakozni, a helyieknek tapsoljanak. Természetesen a falut is szeretnénk jobban bemutatni a partnereknek, majd pedig vízitúrára (Tallósról-Pozsonyeperjesig) invitáljuk a vendégeket és lakosainkat egyaránt”

– vázolta a polgármester.

Gelle-falunapok-eu
Fotó:  Reczai Lilla

Nem utolsósorban ismeretterjesztő előadásokkal, szentmisével, kulturális programokkal, helyi labdarúgó mérkőzéssel és táncházzal (a Pósfa zenekarral) szórakoztatják a résztvevőket.

A pénteki első program egy helytörténeti előadás volt Kovács László tolmácsolásában, amelyet az érdeklődők visszakövethetnek a község közösségi oldalán. Egyúttal az összes programot figyelemmel tudja követni a nagyérdemű, hiszen mindent élőben közvetítenek a Facebook oldalukon, az online térben. Utána következett Pongrácz Éva egyetemi tanár, aki a Közösségi felelősségvállalási fórumot tartotta meg. 

Gelle-falunapok-eu
Kovács László tanár úr
Fotó:  Reczai Lilla

A cél pedig az együtt gondolkodás, a jó beszélgetések, az ismerkedés és persze a barátkozás, hogy aztán a későbbiekben is tovább tudják ápolni a kapcsolatokat.

A háromnapos rendezvény részletes programját megtalálják a község közösségi oldalán, erre a linkre kattintva.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.