2020. május 9., 17:44

Reményre hangolva

2020 áprilisának folyamán református lelkipásztorok és mentálhigiénés segítő szakemberek kezdeményezésére új telefonos szolgálat jött létre, amely elsősorban lelki segítséget kíván nyújtani. A Telefonos Lelkigondozói Szolgálat vonalai 2020. április 23-a óta élnek.

Fotó: pixabay.com

Szlovákia területén már létezik olyan lelki segítő szolgálat, ahol magyar nyelven is segítséget lehet kérni. A 2016 októberében indult Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálathoz képest azonban az újonnan megalapított Telefonos Lelkigondozói Szolgálat, amint arról az ötletgazda, Szathmáry Zsuzsanna református lelkipásztor nyilatkozott, másra helyezi a hangsúlyt: 

– Az elsősegélynyújtó telefonszolgálat nem lelkigondozói szolgálat, hanem krízisintervenció. Beszűkült élethelyzetben jelenthet gyors segítséget. Itt azon van a hangsúly, hogy a telefonáló egy szorult élethelyzetében kapjon szakszerű, gyors segítséget, hogy kijusson az adott mélységből. Mi azonban – a lelkigondozás és a mentálhigiénés segítő beszélgetés esetén – folyamatban gondolkodunk, és több alkalomra építkeznénk. Elsődleges fontosságúnak tekintjük a kliensek erőforrásainak feltérképezését és mozgósítását, továbbá szolgálatunk a személyes találkozást is fontosnak tartja.

A 2013-ban megalakult Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karával, valamint a Lévai Református Egyházközséggel együttműködve időről időre mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzéseket indít. A négy féléves képzés során a megszerezhető szakmai ismereteken túl gyakorlatias tudással, az emberközpontú megközelítés elsajátításával gazdagodik a segítő hivatású szakemberek eszköztára. A képzést elvégzők – önismeretben erősödve, szakmailag felkészültebbé válva – könnyebben ismerik fel az emberi kapcsolatok, a családok és a közösségek működésének dinamikai sajátosságait, továbbá hatékonyabbak a különböző lelki jelenségek felismerésében és az ehhez kapcsolódó cselekvési stratégiák kialakításában.

A Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség vezetőjeként is tevékenykedő Szathmáry Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a szolgálat létrehozásával régi vágyuk teljesült. Mint elmondta, a koronavírus-járvány csak ráerősített arra a tényre, hogy ebben a bezártságban, beszűkültségben valóban nagy szükség van az ilyenfajta lehetőség és segítség felajánlására. Elmondása szerint a szolgálat nem időszaki vállalás, amely csak erre a nehéz járványidőszakra korlátozódik. Hosszú távú terveik vannak mind a Telefonos Lelkigondozói Szolgálattal, mind a személyes mentálhigiénés segítő beszélgetésekkel, hiszen nem szeretnének kizárólag ezen a platformon maradni, a telefonos forma a szolgálatuknak csak az egyik szeletét képezné. A lelkésznő ennek megfelelően a hosszabb távú céljaik közé sorolta a szolgálat átvitelét a személyes találkozási formákra is, de szakemberek segítségével a telefonos platform bővítését is tervezik.

Reményre hangolva01

Noha személyes időpontegyeztetésre is van mód, egyelőre a református lelkipásztorok, lelkigondozók és mentálhigiénés segítő szakemberek a hét minden napján 18.00 és 21.00 óra között várják a nehéz élethelyzetben levők hívását, hogy hitbeli, igei útbaigazítással lelki támaszt nyújtsanak számukra. Köztük van Révész Csilla, Csernyík Magdolna, Tóth Árpád, Révész Tibor, Tóth Zoltán, Bohák Valéria és természetesen Szathmáry Zsuzsanna is. Ők azok, akik a szolgálat ismertetője szerint aktív jelenléttel, figyelemmel, meghallgatással és támogató kérdésekkel segítenék azt a felfedezést, amiben minden telefonáló belső és külső erőforrásra lelhet, segítő eszközöket találva, reménységre jutva.

S hogy mi mindenre kell odafigyelnie egy lelkigondozónak? Kérdésünkre Szathmáry Zsuzsanna elmondta: 

Ez a fajta jelenlét, amely a telefonos lelkigondozásban adott, merőben más, mint a személyes találkozások, beszélgetések. Ez számunkra is kihívás. Ugyanakkor a telefonáló, aki minket hív, számíthat arra, hogy a vonal túlsó végén elfogadással, nyitottsággal, érdeklődéssel, együttérzéssel találkozik. Várjuk, hogy meghallgassuk az ő történetét.

A Nagykálnai Református Egyházközség lelkésze hangsúlyozta, hogy ez nem a tanácsadásnak a műfaja, inkább egyfajta kísérés, követés és segítés, ahol az irányított párbeszédnek az a lényege, hogy a segített önmaga jusson el a megoldásig, a belső erőforrásait mozgósítva, a lehetőségeit fölismerve. 

Reményre hangolva02

– Mi aktív jelenléttel, meghallgatással, valamint támogató kérdésekkel segíthetünk, de nem sugalljuk a megoldásokat, hiszen minden ember a saját élete legavatottabb szakértője. A segítő és a segített közti kapcsolat az, ami megerősít és gyógyít. Erre törekszünk, amikor a hozzánk segítségért fordulót reményre hangolva meghallgatjuk.

A lelkésznő természetesen tisztában van vele, hogy mint minden kezdeményezésnek, ennek a lehetőségnek a megismerésére is idő kell. A lelkigondozók többféle módon törekednek a szolgálatuk bemutatására, köztudatba juttatására. Bizakodnak, hiszen tudják, hogy az ilyen és ehhez hasonló szolgálatokra nagy szükség van és lesz a jövőben is.

„Segíthetünk, ha próbára teszi a bezártság, az elszigeteltség, a magány vagy betegség; ha kísérti a félelem, aggódik, szorong; ha az élete örömtelen; ha konfliktusok, sérülések nehezítik a mindennapjait, akár családon belül, akár a munkahelyén; ha hitbeli útkeresésében szeretne növekedni; ha a végső kérdésekkel szembesül, és ha szüksége van a meghallgatásra, és szeretné elmondani azt, ami bántja” – olvasható a Telefonos Lelkigondozói Szolgálat közleményében. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.