Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2020. október 9., 12:15

Reménykeltő: egy lépéssel közelebb került az ipari parkhoz Rimaszombat

Állami ipari park épülhet Rimaszombatban, miután a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen támogató határozatot fogadtak el erről a városi képviselők.

Az ügy előzménye, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter korábban bejelentette, hogy az ország keleti felében és a legkevésbé fejlett járásokban szeretnének ipari parkokat létesíteni. A Kassán tett júniusi látogatása során elmondta, hogy öt régióról van szó, hogy melyek ezek azt azonban nem konkretizálta. Most úgy tűnik, hogy az egyik közülük a legmagasabb munkanélküliséggel küzdő Rimaszombati járás lehet. Sulíkkal ugyanis időközben a helyi Merjünk gyorsítani frakció tagjai felvették a kapcsolatot, s a gazdasági miniszter pozitívan reagált a kezdeményezésre. Azóta már a tárca küldöttei is megtekintették a lehetséges helyszíneket.

Eva Muráriková, a városi hivatal városfejlesztési osztályának vezetője a TASR hírügynökségnek elmondta, a Szlovák Befektetés-ösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) sorra szólítja meg azokat a falvakat és városokat, amelyek elfogadják az ipari park megépítéséhez szükséges támogató javaslatot. A múlt héten Rimaszombatban is jártak az ügynökség képviselői - tette hozzá.      

Roman Vaľo képviselő, a Merjünk gyorsítani képviselői klub tagja szerint örvendetes, hogy ilyen fontos és reménykeltő előrelépés történt az ipari park ügyében.

Ne rontsuk el, tegyünk meg mindent azért, hogy sikerüljön végigvinni ezt a beruházást, amely a legfontosabb lehet a város elmúlt húsz évében”

- mondta Vaľo a csütörtöki rendkívüli ülésen.

Rigó László alpolgármester szerint a város vezetése mindent megtesz a projekt megvalósulásának érdekében. Elmondta,

az állami beruházási ügynökség 50 hektárnyi területre tartana igényt, az önkormányzat összesen 78,7 hektárt tud az ipari park rendelkezésére bocsátani, tehát még tartalék is maradna. 

Az állami ipari park az I/72-es út mellett épülhetne meg Szabatkapuszta városrész mellett, a terület nagy részét jelenleg mezőgazdasági célokra használják. A képviselők a csütörtöki ülésen a beruházás érdekében jóváhagyták a területrendezési terv módosítását, valamint megszavazták, hogy nem vetnek ki különadót a fejlesztést végző felekre, illetve, hogy a szakértői vélemény által meghatározott áron adják át a terület tulajdonjogát az állami gazdasági társaságnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.