2022. augusztus 30., 18:18

Reményekkel és kérdőjelekkel teli tanévkezdés a gútai „Corvinban“

Ahogy sok hazai oktatási intézményben, úgy Gúta legtöbb tanulót oktató-nevelő magyar alapiskolájában, az országos Teszteléseken és a tanulmányi versenyeken átlagon felül teljesítő Corvin Mátyás Alapiskolában is már javában készülődnek a hétfői tanévnyitásra. Csütörtöki Erzsébet igazgatóval egyebek mellett az áremelkedésekkel kapcsolatos költségnövekedésről és a különféle támogatásokról is beszélgettünk.

Reményekkel és kérdőjelekkel teli tanévkezdés a gútai „Corvinban“
Hétfőn a gútai kultúrház színháztermében lesz a tanévnyitó ünnepség
Fotó: Gútai Corvin Mátyás Alapiskola

„Optimista emberként arra számítok, hogy az iskolák az új tanévben, a gazdasági problémák ellenére is úgy fognak működni, ahogy az oktatási intézményeknek kell. Vallom, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak e nehéz időkben is az iskolákban van a helyük, s ebben majd sem a Covid 19-járvány esetleges újabb hulláma, sem pedig a megszokottnál hosszabb, takarékoskodást szolgáló szünidő nem gátolja őket. Még akkor sem, ha a villanyáramért és a fűtésért fizetendő számláinkon egyre nagyobb összegek szerepelnek“ – nyilatkozta a Ma7-nek Csütörtöki Erzsébet.

Reményekkel és kérdőjelekkel teli tanévkezdés a gútai „Corvinban“
A "Corvinban" már javában készülődnek a hétfői tanévnyitásra
Fotó:  Gútai Corvin Mátyás Alapiskola

Elárulta: az idei évből hátralevő négy hónapra 8 százalékos áremelést jelzett a hőszolgáltatójuk, s a villanyáram is egyre drágább: „E két tétel együtt eddig így alakult: 50 300 helyett már 64 200 eurónál tartunk, s még nem látni az alagút végét.

Bízunk e gondjainkat enyhítő állami támogatásban, hiszen a mindenkori kormánynak törődnie kell az iskolákkal, ha nem akar buta új nemzedéket.

Bár a fenntartónk a városi önkormányzat, s annak a segítségére is számítunk, de tudatosítjuk, hogy az önkományzatokra már eddig is nagyon sok többletterhet rótt az állam...“.

Kérdésünkre, hogy kénytelenek-e emelni az iskolai ebéd árát és a napközidíjat, a direktor így válaszolt: „A napközi vagy iskolai klub díját általános érvényű önkormányzati rendelet szabályozza, s annak nagysága már több éve havi 10, a szociálisan hátrányos helyzetű családok esetében pedig csak 2 euró.

E téren egyelőre nem várható emelés, pedig ez az összeg eddig sem fedezte a napközi működését, ezért azt saját bevételekkel egészítettük ki.

Ahhoz pedig, hogy az ottani nevelők 100 százalékos munkaviszonyban lehessenek, tanítási órákat is kaptak, s ez a továbbiakban is így lesz. Az iskolai konyha vezetőjétől tudom, hogy a tanév elején az ebéd ára is változatlan: az alsótagozatosok esetében havi 27, a felsőtagozatosoknál 28 euró, ám a felnőttek, vagyis az iskola munkatársai esetében adagonként 50 centtel drágul. Hozzáteszem: az élelmiszerfélék árának emelkedése és a rezsiköltségek megnövekedése miatt, vélhetően sokáig nem lesznek tarthatók ezek az árak..

Reményekkel és kérdőjelekkel teli tanévkezdés a gútai „Corvinban“
A Rákóczi Szövetségtől ajándékba kapott iskolatáskákat már átvehették a jövendő kiselsősök
Fotó:  Gútai Corvin Mátyás Alapiskola

Ahogy a többi felvidéki magyar iskolában, úgy a „Corvinban“ is, a kiselsősök a Rákóczi Szövetség Iskolaválasztási Programjának köszönhetően ingyen kapták - kapják meg az első iskolatáskájukat, s mindnyájuknak fejenként 10 ezer forintot is ajándékoz e szövetség.

Ha ez a tanévkezdésig nem változik, akkor szeptember 5-én közel 300 tanulóval, köztük 26 kiselsőssel kezdjük az új tanévet, akikkel ezentúl is 27 pedagógus foglalkozik.

Az oktatási tárca a maximális létszámukat az eddigi 22-ről 25-re emelte, ezért két első osztályt indítunk. A Rákóczi Szövetségtől ajándékba kapott iskolatáskákat a kicsiknek már korábban ünnepélyes keretek között átadtuk, ezzel is a készülődésre sarkallva őket. A tanévnyitón pedig a tanszervásárlást segítő 10 ezer forintot kapják meg. Azonkívül a Szülői Munkaközösség idén is több munkafüzetetet és higiéniai, illetve segédeszközöket tartalmazó ajándékcsomagot vett meg az elsősöknek, mert az államilag támogatott munkafüzetek nem elegendők. Szerencsére, további szponzoraink is akadnak, akik más-más módon segítik az összmunkánkat“ – fejtette ki.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy már a végéhez közelednek a július 4-én kezdődött épület-karbantartási munkálatok, amelyek számukra többletköltséget jelentenek:

„Mivel az egyik földszinti tanterem süllyedni kezdett, annak a betonját fel kellett törni, az egészet újrabetonoztatni és kifestetni. Az egyik pavilonban újra cseréltük a régi ajtókat. Továbbá felújíttattuk az udvari járdákat, illetve már új járda vezet a szabadtéri tantermünkhöz, majd több termet kifestettünk, s villany- és csengőszerelési munkálatok is folytak. Minderre közel 15 ezer eurót költöttünk a saját költségvetésünkből“.

Reményekkel és kérdőjelekkel teli tanévkezdés a gútai „Corvinban“
Az alapiskola épülete és elérhetőségei
Fotó:  Gútai Corvin Mátyás Alapiskola

Végül leszögezte, hogy a problémák ellenére a szakma és a gyerekek szeretete, valamint a szülők támogatása és megannyi pozitív visszajelzése továbbra is lelkesíti őket, pedagógusokat.

„Nem várunk csodákat, de bízunk abban, hogy az adott körülmények között a lehető legjobbra sikeredik a tanévkezdés és majd a folytatás is. Mivel júliustól az eddiginél több lehetőségünk nyílik projeknapok szervezésére és a tanmenet némi átdolgozására, ez is új erővel tölt fel minket: szeretnénk újítani és még vonzóbbá tenni az iskolánkat. Remélve, hogy mielőbb minden visszatér a régi kerékvágásba...”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.