2022. szeptember 18., 08:34

„Rangja és híre van már az érsekújvári Házy Erzsébet énekversenynek” – mondta Szinetár Miklós

Érsekújvár Önkormányzata és a Szlovákiai Civil Becsületrend hatodik alkalommal hirdette meg a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt. A középdöntőre és a döntőre 2022. szeptember 16-17-én hagyományosan Érsekújvárott került sor. A résztvevők három kategóriában - opera, operett, muzikál – versenyeztek.

1-hazy-verseny.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

A verseny apropóján az ötletgazdával és főszervezővel, Klemen Teréziával beszélgetünk.

Honnét az énekverseny ötlete és miért Érsekújvár ad otthont e rangos eseménynek?

Amikor megalapítottam a Szlovákiai Civil Becsületrendet azt gondoltam, egy kulturális rendezvényt is életre kellene hívni. Pont ekkortájt szólított meg friss polgármesterként Klein Ottokár, hogy Érsekújában is kellene hasonló rendezvény, mint Komáromban a Lehár énekverseny. Kaptam az alkalmon és megbeszéltük, legyen a városban Házy Erzsébet énekverseny, ezzel is segítve a fiatalok pályára jutását. A névválasztás nagyon is tudatos volt, hiszen csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnőről, színésznőről, akit még volt szerencsém látni az Erkel Színházban budapesti egyetemi éveim alatt.

Házy Erzsébet gála
Fotó:  Bokor Klára

Ez már a 6. verseny. Hogy alakult a részvétel az évek során?

Az első énekversenyek nagyon látogatottak voltak, volt, hogy 73-an jelentkeztek a három kategóriába. A mostani versenyen szembesültünk azzal, hogy megfogyatkoztak a megmérettetésre vágyók, az idei versenybe 46 énekes nevezett be. Ennek okát egyelőre kutatjuk.

Nehéz döntések születtek a zsűri részéről?

Mivel az idén kevesebben érték el azt a színvonalat, amit mi elvárunk, nagyon megrostáltuk a résztvevőket. A középdöntőbe 33-an jutottak. A döntőbe az opera kategóriából csak hetet engedtünk tovább a tizenötből, operett kategóriában a kilenc középdöntősből csak négy ment tovább, musical kategóriában pedig a tizenegyből öt. Tartani kell a színvonalat, ezért az évek során megesett, hogy nem adtuk ki az első helyet, de olyan is előfordult, hogy két első hely volt egy kategóriában.

A győztesek megmaradtak az énekesi pályán?

Az eddigi helyezettek természetesen a pályán maradtak, de ők nem amatőrök, hanem konzervatóriumot, zeneművészeti főiskolát, zenei irányultságú egyetemet végeztek Európa különböző városaiban.

Szólnék még a zsűriről, melynek a kezdetektől Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere az elnöke, aki kiváló szakember és sikeres operaénekesi múlttal rendelkezik. Szinetár Miklós tanár úr, elismert színházi, opera-, tévé- és filmrendező a kezdetektől tagja a bíráló bizottságnak, és személyesen ismerte Házy Erzsébetet. A tagok közt találjuk még Miller Lajos érdemes művészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját, ő nemcsak ismerte, hanem szerepelt is együtt Házy Erzsébettel, Clementis Tamás operettnagykövetet, a Magyar Operaház magánénekesét, Nagy Ibolya, operettprimadonnát, Šimon Svitokot, a Besztercebányai Állami Operaház igazgatóját és rendezőjét, valamint Farkas Pált a Dunakeszi Szimfonikusok karmesterét, akik kísérték a gálaműsort és természetesen én is köztük vagyok, mint szervező és ötletgazda.

Házy Erzsébet gála
Fotó:  Bokor Klára

Döntő eredménye a következőképpen alakult

Musical kategória: 1. helyezett Patkoló Anabela, 2. helyezett Bodonyi Rebeka, 3. helyezett Zoja Balková

Operett kategória: első helyet nem osztottak, 2. helyezett Návojská Dvorská Barbora, 3. helyezett Zamatócka Floriána

Opera kategória: első helyet nem osztottak, 2 helyezettek: Shatokhina Elena és Szabó Bence, 3. helyetettek: Kapi Zsuzsanna és Koczka Tamás

A magyar Művészeti Akadémia díját Koczka Tamásnak ítélték oda.

Amíg az ítészek tanácskoztak, Csengeri Attila, eMeRTon-díjas musical- és operettszínész szórakoztatta a közönséget.

5-hazy-verseny
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.