2019. augusztus 24., 13:33

Rákóczi Szövetség helyi szervezete alakult Lekenyén

Kezdetét vette Lekenyén a Hagyatékunk a létünk címet viselő rendezvény, amelynek keretében ünnepélyes keretek között megalakult a Rákóczi Szövetség lekenyei és szilicei helyi szervezete.

_dsc1004.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Családok háza udvarán tartott eseményen Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatója emlékeztetett, az idén a 30. születésnapját a szövetség, amely egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő, a 30 ezerhez közelítő taglétszámú közösség.

„A szövetség munkájának talán az egyik legfontosabb eleme, hogy minden módon megpróbáljon lehetőségeket biztosítani azoknak a helyi közösségeknek, mint az önöké is, hogy a tevékenységükhöz erkölcsi és anyagi támogatást tudjon nyújtani, illetve be tudja kapcsolni abba a vérkeringésbe, hálózatba, amellyel a Rákóczi Szövetség rendelkezik, ezáltal segítve a kapcsolatfelvételt akár több határon is átnyúlva” – húzta alá.

Nagy Domonkos István kifejtette, milyen lehetőségei vannak a helyi szervezeteknek, majd kitért a szövetség Magyar iskolaválasztási programjára, amely, mint kifejtette, az utóbbi évektől az újszülöttektől kezdve egészen az iskolába lépésig igyekszik támogatni a magyar családokat. Végezetül sok sikert kívánt a szervezeti munkához, s hozzátette, reméli, nem ez az utolsó alkalom, hogy Lekenyén találkozhattak.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév kezdeményezője arra mutatott rá, hogy Rákóczi a Felvidéken, Borsiban született, hamvai pedig a kassai dómban nyugszanak, s ez is jelzi, hogy az itt élőknek mit jelenthet, mit is jelent valójában a nagyságos fejedelem. Hozzátette, a kárpátaljaiaknak és az erdélyieknek szintén sokat jelent.

„Az ő személye ezer szállal kötődik az anyaországhoz és az elszakított részekhez. Valahol a magyar karaktert jeleníti meg az életműve, a szabadság, a függetlenség tisztelete és szeretete, a becsület fontossága. Hiszen nem azért kezdte a szabadságharcot, hogy a birtokait növelje, hanem az itt élő embereknek, a felvidékieknek és a kárpátaljaiaknak a panaszát hallotta meg, hogy miként sanyargatják őket” – mondta.

Leszögezte, nagyon fontos, hogy a Rákóczi-emlékévben gondoljunk arra, mit tett a fejedelem a szabadságért, azért, hogy megmaradjunk, hogy legyen magyarság itt, a Felvidéken és a többi elszakított részen. „Úgy gondolom, ő olyan történelmi személyiség, akire érdemes emlékezni és emlékeztetni” – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

 Életfa és Tündérkert

A Rákóczi Szövetség helyi szervezetinek megalakulását követően megtartották az Életfa-ünnepséget, amellyel a településen az elmúlt évben született újszülötteket köszönti az önkormányzat, majd átadták a Tündérkertet. Beke Beáta, a Pro Le-Ti Polgári Társulás elnöke elmondta, egy olyan közösségi kertet hoztak létre, amelynek célja az őshonos kultúrnövények megőrzése. Kialakítottak egy fűszernövény-kertet, valamint a kertben megtalálható őshonos almafák, körtefák és szilvafák mellé került az első törzskönyvezett gyümölcsfa, egy pónyik almafa. Ezt a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület adományozta, s elültetésében az egyesület vezetője, Jécsák László is segített.

Mindezzel azonban még nem ért véget a Hagyatékunk a létünk. Augusztus 24-én, szombaton 13.00 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban, majd családi délután következik, amelynek keretében lesz traktorparádé, örökzöld dallamok a Rulett Banddel, a Kuttyomfitty Társulat a János Vitézt adja elő, fellép Habók János bűvész, illetve lesz több kísérőprogram is: főzőverseny, hagyományőrző alkotóműhely, helytörténeti kiállítás, illetve arcfestés és játékok. Este utcabál várja a szórakozni vágyókat. Augusztus 25-én, vasárnap katolikus szentmisével zárul a Hagyatékunk a létünk programja.

Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatója
Fotó:  Fábián Gergő
Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatója

Fotó:  Fábián Gergő

Fotó:  Fábián Gergő

_dsc1004.jpg
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.