2024. február 16., 15:08

Rajzpályázattal az önazonosságért - KÉPEKKEL

„Missziót teljesítenek azok, akik a gyermekeknek versenyt hirdetve, segítik az önazonosságuk megőrzését” – szögezte le Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a komáromi Limes Galériában, ahol a Mária Rádió Mirjam III. Rajzpályázatának díjkiosztó ünnepségét tartották.

mária rádió
Galéria
+1 kép a galériában
Díjazottak és díjadományozók
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A Mária Rádió Mirjam a felvidéki magyar óvodások, alap- és középiskolások számára 2023 őszén azzal a céllal hirdette meg III. Rajzpályázatát, hogy megerősítse a keresztény, családi és nemzeti-kulturális értékeket. A legjobban sikerült művekből kiállítás is nyílt a katonatemplomban.

Nemes célokért összefogni
A Felvidéken működő magyar nyelvű katolikus rádió küldetése, hogy lélekben megerősítse a hazai magyarokat, mondta üdvözlő beszédében Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam Polgári Társulás elnöke. Hangot adott meggyőződésének, hogy a sok résztvevő is bizonyítja a Szentlélek közösségteremtő erejét, amire nagy szükség van a Felvidéken is. A rádió önkéntesekkel működik, adományokból tartja fenn magát, ami egyúttal azt is bizonyítja, hogy a nemes célokért össze tud fogni a felvidéki magyarság. Az önkénteseik egyike Győri Andrea, a mára már hagyománnyá vált rajzpályázatuk főszervezője.

– A témák minden bizonnyal megérintették a gyerekeket, mert a legnagyobb örömünkre több mint 330 pályamű érkezett. A zsűri a rajzok értékelése során figyelemmel volt a színvilágra, a minél élethűbb formákra és a témára is – tudtuk meg.

Lépes Lóránt, a rádió műsorigazgatója arról szólt, hogy a nevezők életkoruk szerint öt kategóriában (óvoda, alapiskola alsó és felső tagozat, középiskola 1–4. évfolyama és speciális nevelési igényű tanulók) versenyeztek. A következő témák közül választhattak: Kincsek karnyújtásnyira, Ábrahám, a hit atyja (a Szentírás üzenete, a hit megélése a családunkban), Csokonai Vitéz Mihály művei gyerekszemmel (a költő születésének 250. évfordulója alkalmából).

A legfeljebb 19 éves pályázók témánként egy-egy művet nyújthattak be, ám egy műnek akár több alkotója is lehetett, miközben szabadon választhattak a képzőművészeti technikák közül. Lóránt atya elárulta: őt legjobban a második téma feldolgozása érintette meg, mert Ábrahám az Istenbe vetett hit példaképe, s végül azt kérte, Ábrahám példáját követve, a próbatételek során kérjük Isten segítségét, osszuk meg vele nehézségeinket.
mária rádió
Lépes Lóránt, Szili Katalin, Szabó Zsolt
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

Missziót teljesít a Mária Rádió Mirjam

A házigazdák után Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó is köszöntötte a kis művészeket. Büszkék lehetnek a kiállított műveikre, mondta, és örömmel nyugtázta, hogy hagyomány teremtődött, hiszen már a harmadik rajzpályázat valósult meg.

Missziót teljesítenek azok, akik verseny hirdetésével segítik a gyermekek önazonosságának megőrzését. A Limes Galéria pedig átmenetileg a gyermeki művészet szentélyévé vált, ahol a gyermeki lélek, a gyermeki ismeretek és tapasztalatok sajátos kifejezéseit láthatjuk

– fogalmazott.

Többen is megkérdezték, miért annyira fontos neki ez a rendezvény, hogy másodszor is eljött a díjátadó ünnepségre. Szili Katalin elmondta, látogatása főhajtás a Mária Rádió Mirjam valamennyi munkatársa, önkéntese előtt, akik ezt évről évre megszervezik.

– Ez nemcsak a jelen, hanem a jövő rádiója is, amely az értékvesztés idején felvállalja a valós értékek közvetítését, s ezáltal vélhetően a rádió jövendő hallgatóit is kineveli, biztosítja.

Fontos, hogy a felvidéki magyar közösség jövője is biztosított legyen, s ehhez hozzájárul az önazonossága, anyanyelve, kultúrája, hagyományai megőrzése. Ahogy az is, hogy vállalja a keresztény, családi és nemzeti-kulturális értékeket, amelyek biztonságérzetet, kapaszkodót nyújthatnak ebben a rendkívül kiszolgáltatott, globális világban.

A szervezőkön kívül köszönetét fejezte ki a fontos értékeket közvetítő pedagógusoknak és szülőknek is, akik a gyerekeket alkotómunkára sarkallták.

– Jövőre önökkel ugyanitt, viszontlátásra! – búcsúzott, mire a mellettem álló egyik díjazott halkan megjegyezte, mi is jövünk, mert jó ez a verseny!  

Hetvenöten díjjal térhettek haza

A beérkezett 336 művet a Farkas Veronika galériaalapító művészettörténész, Gál Mészáros Réka és Győri Andrea önkéntes, Lépes Lóránt műsorigazgató és Szabó Zsolt elnök összetételű szakmai zsűri bírálta el. 64 pályamunka részesült hagyományos díjazásban, 11 pedig különdíjban. Az öt kategória legügyesebb növendékei, felkészítő tanáraikkal együtt rádiós ajándékcsomagot és oklevelet kaptak. A különdíjasok, Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának jóvoltából,  tárlatvezetéssel egybekötött látogatást nyertek a nemrég csodálatosan felújított, dél-komáromi Csillagerődbe. Ahogy elhangzott: a túlparti díjadományozók e felajánlásukkal szintén hagyományt szeretnének teremteni.

Az eseményt három kiváló felvidéki művész: Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid zenéje színesítette. A rajzpályázat eredményei a Mária Rádió Mirjam honlapján és a médiacsaládunkhoz tartozó ma7.sk portálon, a szebbnél szebb művek pedig február végéig, hétköznapokon 13 és16 óra között a galériahajóban tekinthetők meg. Érdemes oda betérni.

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

rajzpályázat
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.